Sosialisering

Som individ sosialiseres vi inn i det samfunnet vi lever i. Først starter primærsosialiseringen, etter hvert overtar sekundærsosialisering innenfor barnehage, skole og arbeidsplass. I dagens informasjonssamfunn spiller gjerne trendsettere en større rolle i identifiseringen for unge og voksne mennesker.
Kjønn, alder, kultur og sosial status påvirker deg som individ, og bidrar til å forme din identitet. Men hvordan møter du som individ samfunnet som omgir deg? Og hvordan forholder samfunnet seg til deg som et unikt individ? Du har som individ frihet til å forme samfunnet du er en del av, men også et ansvar som medlem av samfunnet.
Et nyfødt barn møter verden for første gang med stort behov for trygghet og omsorg, men må tidlig lære seg å forholde seg til andre familiemedlemmer. Utviklingen av evnen til å kommunisere gjennom språk og forståelsen av rett og galt inngår i primærsosialiseringen, som foregår i familien. Den begynner i løpet av det første leveåret, samtidig med innlæring av grunnleggende motoriske ferdigheter og bevegelse.
De fleste barn i dag har gått i barnhage. Dette er en ny arena for et barn, som nå må forholde seg til andre barn på samme alder og andre voksne enn foreldrene. Sekundærsosialiseringen foregår i ditt møte med samfunnet utenfor familien, gjennom barnehage, skolegang, venner og arbeid. Kanskje må man forholde seg til nye verdier og oppdage verden på nytt?
Hvilken innvirking foreldre og skole har for sosialiseringsprosessen for dagens ungdom, er i dag mer tvetydig. Mange unge (og voksne) sammenligner seg med mennesker de trolig aldri har møtt, eller noen gang kommer til å møte. De speiler identiteten sin i idoler og idealer i mediene, med ønske om å være som dagens trendsettere.
Utfordringer til deg
Kontekst
Kompetansemål
- Programområde for barne- og ungdomsarbeiderfag - Læreplan i felles programfag Vg2
- gjøre rede for hvordan oppvekstmiljøet påvirker utviklingsmulighetene for barn og unge
- drøfte tiltak som kan bidra til å utvikle den sosiale kompetansen hos barn og unges
- drøfte faktorer som er viktige for sosialiseringsprosessen hos barn og unge, og gjøre rede for hvordan en kan veilede barn og unge
- Læreplan i barne- og ungdomsarbeiderfaget Vg3 / opplæring i bedrift
- bidra til å bygge sosiale nettverk for barn og unge i samarbeid med deres foresatte (For apprentices)
- legge til rette for lek ut fra den betydningen lek har for barns læring, utvikling og sosialisering (For apprentices)
- legge til rette for utvikling av barn og unges selvfølelse og identitet (For apprentices)
- iverksette tiltak som bidrar til å styrke barn og unges sosiale kompetanse (For apprentices)
- drøfte hva rollemodeller betyr i barn og unges sosialiseringsprosess (For apprentices)
Inngår i
- Vekst og utvikling (Fagstoff for Barne- og ungdomsarbeiderfaget Vg3)
- Vekst og utvikling (Fagstoff for Barne- og ungdomsarbeiderfag Vg2)
- Barne- og ungdomsarbeiderfag Vg2 (Fag)