Fagstoff

Actio - presentasjonsform

Publisert: 08.12.2010, Oppdatert: 04.03.2017
Drømmen om klesdesign

På samme måte er også actiofasen i hovedsak rettet mot muntlige tekster, som for eksempel foredrag du holder i forbindelse med skolearbeidet. Denne fasen handler altså like mye om den som skal tale som om selve talen. Spørsmål om hvordan du skal stå, hvor du skal holde hendene dine, hvor du skal rette blikket og hvordan du skal kle deg er aktuelle i forhold til slike presentasjoner, og det vil ha store konsekvenser for resultatet av det du sier.

Står du med hendene i bukselomma og ser i gulvet mens du snakker, vil du virke uengasjert. Stiller du opp på jobbintervju med hullete bukse og lua nedover øynene, vil du trolig ikke framstå som ”rett mann til jobben”. Både i media og i politikk i vestlige kulturer blir dress oppfattet som seriøse klær, og det er sjelden vi ser mennesker som skiller seg fra denne normen.

Petter Stordalen viser engasjement 

De fem fasene i utarbeidingen av en retorisk tekst dreier seg altså om alt forarbeidet som kommer før teksten får sin mottaker. Husk likevel på at vi bør ha mottakeren i bakhodet hele tiden. Det er han eller hun teksten skal tilpasses til, det er han eller hun vi skal overbevise.

Relatert innhold

Generelt