Fagstoff

Sammensatte tekster

Publisert: 26.01.2011, Oppdatert: 04.03.2017
Tegneserier

Vi har sagt at alle tekster er sammensatte, samtidig som vi også vil bruke dette begrepet mer spesifikt om tekster der to eller flere av disse modiene kombineres: lyd, bilde, skrift og video. Slike tekster kan for eksempel være TV-program, film, nettsider, plakater, reklame og musikkvideo. Her skal vi se nærmere på begrepet sammensatte eller multimodale tekster. Disse begrepene blir brukt om hverandre.

Sammensatt tekstSammensatt tekst
Opphavsmann: Anna Fiske
Tekstbegrepet kan utvides enda mer, og vi kan kalle for eksempel en konsert, en utstilling og en klesdrakt for sammensatte tekster. Det betyr av vi trekker inn modi som klær, farger og rommet (for eksempel en konsertscene) i arbeidet med sammensatte tekster.

Når du arbeider med sammensatte tekster, er det viktig å kunne si noe om samspillet mellom modiene. Hvert modus vil ha sine kjennetegn, men det interessante er å se hva som skjer når modi settes sammen. Vi skal se på noen slike eksempler.

Musikkvideoer

Michael JacksonMichael Jackson
Fotograf: Terje Bendiksby
Søk etter musikkvideoen "Thriller" av Michael Jackson på YouTube for eksempel. Her kombineres tekst, musikk og levende bilder, noe som er ganske vanlig for musikkvideoer. Det interessante med denne musikkvideoen, er hvordan den er bygget opp. Selve musikkvideoen forteller en skrekkhistorie der sangen ”Thriller” er en del av historien. Videoen blir nesten en kortfilm, og varer i hele 14 minutter. ”Thriller” har gått inn i historien som en klassiker når det gjelder musikkvideo, blant annet på grunn av skrekkscenene, dansescenene og musikken og stilen til artisten Michael Jackson.

Oppgave om "Thriller"

Les mer om Michael Jacksons musikkvideo her Om musikkvideoen"Thriller" (Michael Jackson) 

Se på videoen til "Thriller" og finn eksempler på ulike modi som er brukt i filmen. Hvordan er de satt sammen, og hvordan vil du vurdere kommunikasjonen?

Musikk - kombinasjon av lydeffekter

CasiokidsCasiokids

Det norske elektronikabandet Casiokids kombinerer en rekke ulike lydelementer i sine sanger. De bruker enkle popmelodier kombinert med elektronisk musikk, sang, tale og analoge (fysiske) lyder og instrumenter. Casiokids er et av få norske band som synger på norsk, men som likevel har klart å gjøre det stort i utlandet.

Oppgave om Casiokids

Lytt til låten ”Finn bikkjen!” (eller en annen sang) av Casiokids.

Noter ned ulike typer lydelementer du hører og diskuter samspillet mellom de ulike lydene.

Klær

Lady GagaLady Gaga
Fotograf: Peter Kramer
Klærne du har på deg vil kommunisere noe om hvem du er, og for artister er klesdrakten en viktig del av deres image som artist. Når Lady Gaga går på scenen, er det neppe tilfeldig hva hun har tatt på seg. Slik vil klærne hennes sammen med musikken og resten av showet utgjøre en sammensatt tekst der mange modi kombineres.

Oppgave om klær og kommunikasjon

Se på klesstilen til to kjente personer. Det kan være artister, konglige, politikere, reality-kjendiser eller andre.
Hva slags klær har de på seg? Hvilke farger har klærne? Hvilken stil har de? Hvordan er samspillet i klesdrakten? Hva kommuniserer klærne?

Flere oppgaver om sammensatte tekster

Oppgave: Å arbeide med sammensatte tekster   

Relatert innhold