Fagstoff

Hvordan bjørnen ble stubbrumpet

Publisert: 04.12.2013, Oppdatert: 03.03.2017

Bjørn. Foto.    

Kilde

Eventyret er hentet fra Asbjørnsen og Moe: Norske Folkeeventyr. Det er innskrevet og rettet av Kjell Nedrelid (etter 1982-utgaven).

 

Bjørnen møtte en gang reven, som kom luskende med et knippe fisk han hadde stjålet. "Hvor har du fått det fra?" spurte bjørnen. "Jeg har vært ute og fisket, herr bjørn!" svarte reven.

Så fikk bjørnen også lyst til å lære å fiske, og ba reven si hvordan han skulle bære seg at. "Det er en simpel kunst for deg", sa reven, "og den er snart lært. Du skal bare gå ut på isen, hugge deg et hull og stikke rumpa nedi; og så må du holde den der bra lenge. Du må ikke bry deg om at det svir litt i den; det er når fisken biter; dess lenger du kan holde den der, dess mer fisk får du. Og rett som det er, skal du tverrykke opp!"

Ja, bjørnen gjorde som reven hadde sagt, og holdt rumpa lenge, lenge nedi hullet, til den var frosset vel fast; så tverrykket han den – tvert av, og nå går han der stubbrumpet den dag i dag.

Utdrag av eventyret i originalutgave (1852)

Les  "Hvorfor Bjørnen er stubrumpet" i originalspråk

Bjørnen mødte engang Ræven, der kom luskende med et Fiskeknippe, han havde stjaalet. "Hvor har du faaet det der fra?" spurgte Bjørnen. "Jeg har været udeog medet, Herr Bjørn!" svarede Ræven.

Saa fik Bjørnen ogsaa Lyst til at mede, og bad Ræven sige ham, hvordan han skulde bære sig ad. " Det er en simpel Kunst for dig," svarede Ræven, "og den er snart lært: du skal bare gaae ud paa Isen, hugge dig et Hul, og stikke halen nedi; og saa maa du holde den der brav længe. Du maa ikke bryde dig om at det svider lidt i den: det er, naar Fisken bider; jo længer du kan holde den der, jo fleer Fisk faaer du. Og ret som det er, skal du tværrykke op!"

Ja, Bjørnen gjorde som Ræven havde sagt, og holdt Halen længe, længe nedi Hullet, til den var vel frossen fast; saa tværrykkede han den — tværs af, og nu gaaer han der stubrumpet den Dag i Dag er.

skjul

 

Kilde

Originalteksten er hentet fra Asbjørnsen og Moe Norske folke- og huldreeventyr i utvalg 1852 og 1870, Universitetsforlaget 1964. Skrevet inn av Anne Thorenfeldt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relatert innhold

Generelt