Fagstoff

Art Deco

Publisert: 20.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
Pectoral smykke i gull funnet i graven til Kong Tut-ankh-Amon.Pectoral smykke i gull funnet i graven til Kong Tut-ankh-Amon. 

Art deco var en stilretning som preget Europa fra tidlig på 1920-tallet. Som alle stilretninger hentet den inspirasjon fra en rekke kilder. Både fra kubismen i kunsten, fra de strenge formene til Bauhaus-skolen i arkitekturen, den strømlinjete formen til moderne teknologi og ikoner fra det fjerne Østen, fra antikkens Hellas og Roma, fra Afrika, India, maya- og aztekerkulturen.

Men kanskje var det fantastiske funnet av kong Tut-Ankh-Amons grav i Egypt en helt avgjørende inspirasjonskilde. Betegnelsen fikk stilretningen fra verdensutstillingen i Paris 1925, som het ”Exposition des Arts Decoratifs et Industriels Modernes”. For å skille stilretningen fra art noveau, er det lurt å se på den siste stilartens myke sinuskurver og bølgende bevegelser opp mot art decos mer aggressive sikksakk-mønstre. Noen tenker på art noveau som en mer feminint preget stil, mens art deco med sin dyrking av maskiner og teknologi kan framstå som mer maskulin.

"Luksus og dekadense"

Empire State Building, New York.Empire State Building, New York.Art deco blir ofte forbundet med luksus og dekadense, de gylne 20-åra da champagnen boblet der aksjespekulantene møttes. Stilen ble knyttet til verdifulle møbler, klær og smykker. Typisk er det at de store luksusbåtene ”Ile de France” og ”Normandie” ble designet i art deco. Stilen er karakterisert ved glatte, strømlinjete former, geometriske mønstre, og eksperimenterte friskt med materialer som metall, plastikk og glass. Vi finner art deco i mange T-banestasjoner som ble bygget i forstedene til London på denne tida. Empire State- og Chrysler-bygningene i New York er to av flere skyskrapere som er inspirert av art deco. For ikke å snakke om hovedkvarteret til den britiske etterretningsorganisasjonen M16 i London, bygget så sent som 1988-93. Etter at byen Napier i New Zealand i 1931 ble totalødelagt av et jordskjelv, ble den bygget opp igjen i gjennomført art deco-arkitektur. Sporene i norsk arkitektur etter art deco er mindre dominerende, men Studentersamfunnet i Trondheim og Forum kino i Bergen er to eksempler.

Møbelproduksjon

Møblene i art deco-stilen er inspirert både av louis-seize-stilen og empire. Det ble lagt vekt på en funksjonell og behersket stil preget av renhet, abstraksjon og stilisering. Likevel må en kunne påstå at art deco er en overdådig stil, særlig i materialvalget. Treverk som macassar ebony, amboyna og rosewood var mye brukt, ofte i kombinasjon med eksotiske materialer som perlemor, haiskinn, slangeskinn, elfenben, knust og lakkert eggeskall, samt bladgull og bladsølv, ble brukt til å dekorere møblene. Noen av de fremste møbeldesignerne fra perioden var franskmannen Maurice Dufrene og irske Eileen Gray. I Norge presenterte Harald Munthe- Kaas på Brukskunst Form og Farge-utstillingen i 1924 art deco-pregete lenestoler og ørelappstoler utformet med geometriske former og rette linjer.

Soverom med hvite møbler. På bildet ser du et side bord designet av Eileen Gray.Soverom med hvite møbler. På bildet ser du et side bord designet av Eileen Gray.

Interessen for nye materialer i kunsthåndverket var stor på 1930-tallet. Belgieren Leo Baekeland fant opp plastmaterialet bakelitt, som hadde unike formbare egenskaper. Den finske arkitekten og møbeldesigneren Alvar Aalto eksperimenterte med nye former for maskinbehandlet tre.

Grafisk formgiving

Art deco plakaten Dancing er laget av Ann Harriet Fish i 1921.Art deco plakaten Dancing er laget av Ann Harriet Fish i 1921.Også innen plakatdesign var stikkordene forenkling og abstraksjon viktige. Art deco-plakatene var veldig fargerike, energiske, frodige og dramatiske. Plakatene skulle uttrykke fart og kraft, og moderne teknologi var et populært motiv, som raske biler, tog i stor fart og elegante passasjerbåter. Den fremste plakatkunstneren i art deco er franskmannen Paul Colin. Det ble en fornyet interesse for art deco innen grafisk formgiving i 1980-åra, preget av assosiasjoner til film noir og det glade liv i mellomkrigstida. Alle Poirot-filmene etter Agatha Christes bøker om den belgiske detektiven er blitt spilt inn i art deco-stil. Den filmen som likevel står fram som den klassiske art deco-filmen er Fritz Langs ”Metropolis” fra 1927.

Kles- og hårmote

Klesmoten i art deco dreide seg først og fremst om hvordan kvinnene skulle kle seg. Klærne skulle ha en lang og flat form, med korte skjørt. Kvinnene skulle ha praktiske klær som det var lett å bevege seg i. Klesdesigneren Paul Poiret frigjorde kvinnene fra det trange korsettet. Det ble i stedet vanlig å bruke en stram hofteholder og en separat brystholder. Designen på kjolene var geometrisk og kantete. Kvinnene skulle ha en guttaktig figur, hvor hofter og rumpe ble skjult. Kvinnelige kurver var avskaffet. Rette linjer var det som preget klærne. Et av de mer spesielle påfunn av Paul Poiret var det såkalte hobble-skjørtet. ”Cloche”-hatten kom til under art deco-perioden, og kvinnene kunne også iføre seg eksotiske turbaner på hodet. Håret skulle være kort også for damene, og frisyren ble kalt ”bob”, dvs. ”gutteklipp”.

Smykkedesign

Art Deco handspeil og halskjede, ca 1960-1994.Art Deco handspeil og halskjede, ca 1960-1994.Smykkekunsten eksploderte under art deco. Smykkene ble vågale og lekne, ofte bygd opp av enkle geometriske former som kvadrater, sirkler, rektangler og trekanter. Materialene var gull, sølv, platinum og smaragder. Basisformene i art deco-smykkene er utviklet fra modeller fra før den første verdenskrig. Men de ermløse kjolene oppfordret til bruk av armbånd, som gjerne var geometrisk leddelte. Brosjene var som regel små, og ble båret på skulderen eller som en nål i beltet eller i hatten. Stilens mest karakteristiske brosjedesign bestod av en sentral ring i onyx eller krystall, dekorert med en diamantbesatt rombe (lozenge), eventuelt med en søyle på hver side. Andre former kunne være stiliserte dyr, trær eller blomster. Jean Depres er en av periodens mest kjente smykkedesignere. Ellers hører Cartier-brødrene og huset Van Cleef & Appels til de legendariske navnene innen smykkekunst fra perioden.

Art deco i Norge

I Norge er art deco særlig representert gjennom en rekke middagsserviser designet av Nora Gulbrandsen, som Porsgrunds Porselænsfabrik laget. Hun begynte å arbeide der i 1927, 33 år gammel, og ennå ikke ferdig utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Året etter var hun kunstnerisk leder. Ved landsutstillingen i Bergen i 1928 fikk hun stor oppmerksomhet for sin art deco-design med biler, fly og tennisspillere som motiv. I 1930 ble en ny stor kolleksjon vist fram i Trondheim. Dekorene var nå mer nonfigurative med brede bånd i kombinasjon med kontrasterende linjer. Ved å bruke en sprøytemalt svartgrå underglasur, tonet fra mørk til lys og kombinert med en eller to klare overglasurfarger og gull, fikk en fram en spenning i forholdet mellom flate og dybde som ga gjenstandene et energisk uttrykk. Nora Gulbrandsen forlot Porsgrunds Porselænsfabrik i 1946 etter uoverensstemmelser med den nye ledelsen. Hun startet et keramisk verksted i Oslo, som hun drev fram til midten av 1960-årene.

Relatert innhold