Fagstoff

Miljømerking - Svanemerket og Blomsten

Publisert: 13.12.2011, Oppdatert: 03.03.2017
Miljømerking

Det fins i dag to merker som forteller at en bedrift ønsker å holde en høy miljøstandard. Det er Svanemerket i Norden eller Blomsten innen EU. Stadig flere hotellkjeder ønsker å markere sin vilje til planmessig miljøinnsats ved å søke om å få miljømerke sine hoteller med Svanen. Stiftelsen Miljømerking er den som står ansvarlig for å innvilge søknadene. All kontakt med Stiftelsen, inkludert søknadsprosessen, behandles konfidensielt. Du risikerer altså ikke noe dersom det viser seg at produktet ikke klarer kravene.

bilde av en jordklode som kastes i søppelBruk og kast samfunn 

Bilde av det europeiske miljømerketDet europeiske miljømerket

For at et hotell skal få bruke Svanen, må det dokumentere at debruker mindre vann, færre miljøskadelige kjemikalier og færre engangsprodukter. Hotellene må også vise at de håndterer avfallet sitt på en forsvarlig måte. Framfor alt skal et svanemerket hotell gjennomføre klimatiltak i praksis ved energieffektiv oppvarming og ventilasjon. All kontakt med Stiftelsen, inkludert søknadsprosessen, behandles konfidensielt. Du risikerer altså ikke noe dersom det viser seg at produktet ikke klarer kravene.

Kravene for å oppnå svanemerking skjerpes kontinuerlig. Hoteller må stille nye og strengere krav til sine egne leverandører. For eksempel må alle som vasker sengetøy og håndklær ha den samme Svanen, mens de som leverer rengjøringsmidler må tilby hotellene praktiske doseringsystemer. 

Miljøbevisste gjester som vil vite at de kan sove i sengetøy uten skadelige kjemikalier og vite at det står lokalmat på menyen, finner garantien for dette i Svanen på døra. 

I dag står miljøspørsmålene høyt på mange bedrifters agenda. Og flere har gjort den erfaringen at miljøbevissthet kan gi enda bedre lønnsomhet som resultat.

Relatert innhold