Fagstoff

Haikeren

Publisert: 11.12.2013, Oppdatert: 03.03.2017

Moderne vandresagn

Haikeren er et eksempel på et moderne vandresagn av typen "spøkelseshistorie".

 

På s. 72 i boka Hodeløse menn og ihjelfrosne haikere kan du lese en annen versjon av dette sagnet fra Troms:

 

Haikeren - vandresagn fra Troms 

 

 

 

Tåkete vei. Foto.   

Haikeren

To gutter fra Namsos kom kjørende gjennom villastrøket en sein kveld. De hadde vært ute med jentene sine, og nå var de på vei hjem. Det duskregnet ute. Plutselig får de øye på ei ung jente som står og haiker. Hun er svært bleik, og den lyse kåpa hennes er skitten. De bremser ned, og hun løper bort til bilen.

 

"Vær så snill å la meg få sitte på!" sier hun. "Jeg har nettopp opplevd en bilulykke. Kjæresten min sitter fastklemt i bilen like her borte. Jeg bor i nærheten – hvis dere kjører meg hjem, kan jeg ringe etter ambulanse derfra!"

 

Guttene hjelper henne inn i baksetet og kjører så fort de kan til adressen hun har oppgitt, men da de kommer fram, oppdager de at baksetet er tomt! Guttene synes dette er merkelig, men kommer til at hun må ha rukket å hoppe ut før bilen stanset helt. De går ut av bilen, men ser ikke tegn til henne noe sted. De går opp til huset og ringer på for å fortelle hva som har hendt.

 

En eldre kvinne lukker opp. Hun lytter til dem med sorg i øynene, ser alvorlig på dem og sier:

 

"Jeg tror dere skal bli med inn."

 

De følger etter henne inn i stua, og på en kommode får de se et innrammet fotografi av jenta de nettopp har møtt.

 

"Det er henne!" sier de. "Det var hun som fikk sitte på med oss!"

 

"Det er min datter Elisabeth", sier kvinnen stille. "Hun døde i en bilulykke for to år siden – akkurat på det stedet der dere plukket henne opp. Og hver gang det er samme vær som det var på ulykkeskvelden, stopper det biler utenfor, og folk kommer og ringer på og forteller at de har kjørt Elisabeth hjem ..."

 

 

Oppgaver
Relatert innhold

Generelt