Fagstoff

Fakta om brød − Brødskala'n

Publisert: 14.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017

Huskelappen

  • Brødskalaen er en merkeordning som skal hjelpe forbrukerne å velge grovt brød.
  • Brød er grovt når 50 prosent av melet er sammalt, hele korn eller kli.

Brød i gjennomsiktig pose, med grovmerking. Foto.   

Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseendet. For å gjøre det lettere å velge hvor grovt brød man vil spise, er merkeordningen Brødskala’n laget. I dag anslår man at omtrent halvparten av brødene som selges, er merket med Brødskala’n.

 

Brødskala’n viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Merkeordningen er blant annet å finne på et utvalg av brødposer og melblandinger. Brød regnes for grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli.

Brødskala’n er delt inn i fire kategorier:

bilde av de fire inndelinger av brødskala'n Brødskala'n


Stabel med brød. Foto.Gå for grovt til hverdags. 

 

 

En ingrediensliste fra en brødpose. Foto.Ingrediensliste brød: Det det er mest av står først. Er dette et fint eller grovt brød?   

 

 

 

  • Fint brød: 0−25 prosent sammalt mel eller hele korn
  • Halvgrovt brød: 25−50 prosent sammalt mel eller hele korn
  • Grovt brød: 50−75 prosent sammalt mel eller hele korn
  • Ekstra grovt brød: 75−100 prosent sammalt mel eller hele korn

Grovt til hverdags

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornvarer og velger de grove og ekstra grove brød- og kornproduktene til hverdags. Grovt brød inneholder flere næringsstoffer enn fint brød. De grove brød- og kornproduktene er en god og viktig kilde til kostfiber i tillegg til flere vitaminer og mineraler. Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød.

Ingredienslisten

Finner man ikke Brødskala’n på et brød, må man sjekke ingredienslisten for å se hva brødet inneholder. Ingrediensene er listet opp etter synkende rekkefølge. Det som det er mest av, står først.

Merkeordningen

Brødskala’n er en merkeordning for mel- og bakeribransjen som ble utarbeidet av NHO Mat og Drikke og Baker- og Konditorbransjens Landsforening i samarbeid med Forbrukerrådet, Sosial- og helsedirektoratet og Mattilsynet i 2006. Det er frivillig for mel- og bakeribransjen å benytte seg av merkeordningen.

Relatert innhold

Fordypningsstoff for

Generelt