Fagstoff

Gjengkriminalitet

Publisert: 03.01.2011, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Kriminalitet

Allerede i 1930-årene begynte amerikanske forskere å se på gjengfenomenet og hva det har å si for unge menneskers valg med hensyn til rett og galt. Temaer som etnisitet, identifikasjon, identitet, kultur, samhold, vennskap, rask vinning, æreskoder og fattigdom ble tatt opp. (Fra heftet Gjenger – mer enn kriminalitet, Kråd 2002)

Knyttneve med tatovering. Foto.   

 

Begrepet organisert kriminalitet nevnes ofte sammen med gjengkriminalitet.

 

En gruppe ungdommer. Tegning. Vennegruppe eller gjeng?  

Det finnes mange ulike former for gjenger i Norge. Organiserte kriminelle miljøer er en liten del av det vi kan kalle gjengmiljøer.

På starten av 1990-årene ble det virkelig fokusert på gjengkriminalitet i Norge. Vinningskriminalitet og narkotika var viktig inntektskilder til disse gjengene.

Les om gjenger og gjengkriminalitet

Ved å søke på gjengkriminalitet på nettsidene til Det kriminalitetsforebyggende råd (kråd.no), finner du ulike hefter og skriv som omhandler gjengkriminalitet.
Det kriminalitetsforebyggende råd

Hvor finner du gjengkriminalitet?

I de største byene er disse miljøene størst, men også på landsbygda finner vi gjengkriminalitet.

Forebygging

Det er viktig at vi følger med og er villige til å diskutere hvordan vi kan hindre framveksten av kriminelle gjengmiljøer.

Som barne- og ungdomsarbeider er det en del av jobben din å ta tak i gjengdannelser som bekymrer deg, enten dette er på en skole eller i en ungdomsklubb.

Noen utfordringer til deg

Oppgaver

Praktisk stoff for

Relatert innhold