Fagstoff

Marimekko i 1970-årene

Publisert: 02.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
Stoffmønster-Marimekko: blomster

Marimekkos produksjon ble modernisert og utvidet på 70-tallet. Det ble inngått avtaler om produksjon av Marimekko-design med andre produsenter. Det ble etablert et eget firma, The Décembre, for å ta seg av utvikling og markedsføring av alle de små tilleggsproduktene som Marimekko etter hvert hadde utviklet, blant annet de kjente strieveskene. Sjefdesigner i selskapet var Ristomatti Ratia, hvis mange bagdesign med årene er blitt velkjente klassikere over hele verden. Firmaet ble kjøpt opp av Marimekko i 1983.

1970-årene: Marimekko utvider NRK
Leverandør: NRK
 

fire jordbær på blå bakgrunn, stofftrykkJordbærmønster
Kunstner: Maija Isola

 

stoffmønster i brunt og rødt, bybildeBymønster, inspirasjon fra Øst-Europa
Kunstner: Katsuji Wakisaka

 

skisse til stoff, kuer"Kalver på beite" av Fujiwo Ishimoto
Kunstner: Fujiwo Ishimoto

I 1972 ble de første utenlandske lisensieringsavtalene signert i Japan og USA. En ny Marimekko-fabrikk ble i 1970-årene bygget i to etapper i Herttoniemi-området utenfor Helsingfors. Her ble det rom for tekstiltrykkeriet, ferdiggjøringsavdelingen og det sentrale varelageret. I 1974 et ble etablert en ny klesfabrikk i Kitee, lengst øst i Finland. Det samme året åpnet Marimekko et stort utsalg i Helsingfors sentrum, hvor det fortsatt (2010) ligger med adresse 31 Pohjolsesplanadi. Og Marimekko ble registrert på børsen i Helsingfors.

I 1974 begynte Fujiwo Ishimoto å designe stofftrykk for Marimekko. Hans omfattende produksjon består etter hvert av mer enn 300 unike mønstre.

I 1979 kom Marja Suna til Marimekko som motedesigner og skapte Marimekkos første kolleksjon med strikkevarer. Ved siden av sine populære strikkede klær designet hun også en rekke andre klær, fra frakker til T-skjorter i løpet av sine 25 år i Marimekko.

I 1979 avsluttes første kapittel i historien om Marimekko. Gründeren Armi Ratia dør 3. oktober, 67 år gammel.