Fagstoff

Marimekko i 1950-årene

Publisert: 02.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
Armi Ratia

Marimekkos glade og fargerike tekstiler, moteplagg og annet tilbehør har gått sin seiersgang over verden fra etableringen i 1951 og fram til i dag. Stilmessig hører Marimekko til det vi gjerne omtaler som Scandinavian Design, og har bidratt til å løfte finsk design til noe helt spesielt. På utstillingen fikk vi presentert et rikt utvalg av fargerike tekstiler, og ble litt bedre kjent med designerne bak produktene.

stoffmønster av krukkerKrukker og blomster
Kunstner: Maija Isola

 

stripete stoffMørke striper
Kunstner: Vuokko Eskolin-Nurmesniemi

 

1950 årene: Marimekko etableres
Leverandør: NRK
 

Historien om det finske design-ikonet Marimekko startet i 1949, da Viljo Ratia kjøpte produksjonsbedriften Printex, som hadde spesialisert seg på å lage voksduker med ulike mønstre. Kona, Armi Ratia, tok over som administrerende direktør i bedriften, og ganske snart ble produktspekteret utvidet til også å omfatte tekstiler.

Marimekkos visjon er i dag å være den mest anerkjente tekstiltrykk-designen i verden, og samtidig et av verdens mest appellerende designbaserte varemerker. Firmaet ønsker å vokse videre på det internasjonale markedet som et finsk designfirma med sterk identitet. Forretningsutviklingen fokuserer primært på en kontrollert organisk vekst i Finland og i utvalgte eksportmarkeder. I dag har Marimekko forretninger i mer enn 20 land verden over.

Armi Ratia engasjerte unge finske kunstnere til å designe nye mønstre for stofftrykk, og dette resulterte ganske raskt i produksjon av en ny type tekstilmønstre i dristige farger. Mange ga uttrykk for at de likte mønstrene, men hva kunne de bruke dem til? Med disse reaksjonene som utgangspunkt ble det besluttet å lage en liten kolleksjon av klær for å demonstrere hvordan de trykte stoffene kunne anvendes. Samtidig ble det bestemt å etablere et nytt aksjeselskap, Marimekko Oy, for å stå for klesproduksjonen. Den aller første Marimekko-kolleksjonen ble designet av Riitta Immonen, og ble vist fram for det finske publikum på restauranten Kajastajatorppa i Helsingfors i mai 1951. Firmanavnet er en sammenstilling av jentenavnet ”Mari” og ”mekko”, som på finsk er en kjole med åpning bak som blir båret som ermeforkle.

nært stoffmønsteret Unikko, røde og oransje blomster tett i tettUnikko

I 1949 designet Maija Isola sine første tekstiler for Printex. Hun fortsatte som designer for Marimekko helt til 1987. Isola ble en viktig reformator av tekstiltrykket, og lå alltid et par skritt foran andre designere i utviklingen. Hennes ”Unikko” fra 1964 er kanskje det trykket som er best kjent blant hennes mange utrolig populære stofftrykk.

Marimekko ble offisielt registrert i det finske firmaregisteret 25. mai 1951. Året etter ble den første forretningen for Marimekko-produkter ble åpnet.

kjolerKjoler

Vuokko Nurmesniemi kom til Marimekko i 1953 som designer av klær og stoffer for klær og interiørdekorasjoner. Hun kom til å spille en svært viktig rolle i utviklingen av Marimekkos originale linje i motebildet, og var med på å videreutvikle produksjonen. Hun designet i 1953 det stripete ”Pikkolo”-mønsteret. I 1956 laget hun de velkjente Jokapolka-skjortene, som fortsatt er i produksjon, av dette mønsteret.

I 1956 sendte Marimekko sine første varer ut av Finland. Den internasjonale oppmerksomheten rundt merkevaren Marimekko vokste betydelig i 1958, da både klær og trykk ble vist fram i den finske paviljongen ved verdensutstillingen i Brüssel og på en egen Marimekko-utstilling i Stockholm.