Fagstoff

Fremstilling av kakao

Publisert: 14.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017

Kakaofrukt. Foto.

 

Kakaofrukt. Foto.Kakaofrukt. 

Fermentering

Bøndene pakker bønner og fruktkjøtt inn i bananblader og lar dem ligge varmt for at de skal gjære. Hinnen rundt bønnene inneholder sukker, og i gjæringsprosessen omdannes dette til alkohol og deretter eddik. Selve prosessen varer i fem til seks dager, og bønnene skifter farge fra brunlilla til fiolett.

Tørking og røsting

Etter fermenteringen må bønnene tørke. Vanligvis blir bønnene tørket i sola på hustak eller på matter, før de pakkes i sekker, kjøres inn til byene og skipes til kakaofabrikker for videreforedling.

I fabrikkene fjernes skallet, og kakaobønnene blir gjenstand for omfattende rensing og kvalitetskontroll før de røstes. Røsting betyr at bønnene blir varmet opp og ristet i varmluft ved 120-140 grader i omtrent en time. Behandlingen av kakaobønnene er så langt i prosessen akkurat den samme som den aztekerne for flere tusen år siden brukte for å framstille sin dyrebare drikk – chocolatl.

Huskelappen

Kakaobønner som er klar til bruk har vært gjennom disse prosessene:

  • fermentering
  • tørking
  • røsting

Kakaobønner. Foto.

Kakaobønnene er brunlilla og omgitt av en hinne når frukten høstes. For å få fram den aromatiske smaken må bønnene behandles i en gjæringsprosess som kalles fermentering.

Relatert innhold

Generelt