Fagstoff

Båtbygger hos Blakstad vgs

Publisert: 01.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017

I mars 2010 dro vi til Blakstad vgs i Froland kommune i Aust-Agder. Der har de Vg2 båtbyggerlinje, og vi ville se nærmere på hva de driver med der. Vi traff faglærer Jan Steinar Degn og elevene Marius Flakk, Kenneth Jebsen Mathisen, Olav Arnfinn Berg og Teimor Mirzai.

Båtbygger (Froland)
Leverandør: NRK

For å få ordentlige båter å jobbe med, tar skolen inn to til tre båter hvert år som de restaurerer fullstendig for eierne. Som dere ser kan det være ganske omfattende oppgaver, som for eksempel montering av helt ny motor.

Marius rubber et slitent skrog for å få det like blankt som om båten skulle være ny. Dersom du skulle prøve deg på noe liknende, må du huske å ikke bruke en pussemaskin som går fortere enn ca. 600 omdreininger i minuttet, ellers blir overflata overopphetet!

Kenneth skifter hele det elektriske anlegget og de mekaniske overføringene på en annen båt. Og han uttrykker forbauselse over at den ledningen som utgjør det elektriske anlegget han tar ut er standard fra produsenten. Ifølge ham alt for dårlig, men nå skal det bli skikkelig solid!

Alle elevene på båtbyggerlinja bygger seg i løpet av året sin egen kano. Vi ser Olav ved sin kano og Teimor som pusser på sin.

Det går for det meste i komposittbåter på Blakstad vgs, men til slutt viser Teimor og Olav også en Nordlandsbåt i tre som de har fått i oppgave å få sjødyktig igjen. Særlig Teimor er begeistret for Nordlandsbåten, og viser oss en modell han har bygget av den.