Fagstoff

Oppgave; Strikking og hekling

Publisert: 24.06.2010, Oppdatert: 03.03.2017

I mars 2010 besøkte vi Rud vgs i Bærum utenfor Oslo. Der traff vi tre jenter fra Design og håndverk Vg1 som ville vise oss hva de hadde gjort i emnet design og tekstil.

Først ut er Mari Jonsson. Hun har laget prøvelapper og et stort og varmt skjerf.

Madeleine Aslan har også produsert prøvelapper i strikking og hekling, og viser oss dessuten to typer strikkede tøfler, et kort og et langt par, som ser skikkelig gode ut å gå i på et kaldt tregulv.

Hege Mikkelstrup har sikkert mer hatt sommerens varme i tankene når hun har heklet en bikini.

Elever viser fram oppgaver i design og tekstil
Leverandør: NRK

 

To av jentene i klassen, Madeleine Aslan og Rebecca Dahle, var blitt valgt ut til å representere skolen i en konkurranse som NRK hadde utlyst i forbindelse med Melodi Grand Prix-finalen i Oslo våren 2010. Oppgaven gikk rett og slett ut på å tegne de flotteste kjolene til de kvinnelige programlederne. Og på slutten av videoen over ser du også hva Madeleine og Rebecca hadde tenkt så langt i prosessen.

Her finner du hele temaoppgaven:

Strikking og hekling i yrkesfaglig fordypning:

Læreplanmål: Finn relevante kunnskapsmål i læreplanen for kjole- og draktsyerfaget.

Tid/innlevering: 28. januar - 4. mars. Ca 25 timer.

I denne perioden skal du lære grunnmasker i strikking og hekling og prøve ut ulike måter å bruke dem på. (Bok: Framstillingsteknikker, design og tekstil.)

Illustrasjon fra oppgavearket.

Du skal først lage ulike prøvelapper.


Når du har lært deg alle grunnmaskene og øvet deg litt, skal du designe et produkt. Velg et produkt som ikke er så stort. Det kan for eksempel være: Lue, bikinioverdel, sjal, pennal, toilettmappe, pulsvarmere eller gryteklut. Velg også teknikk og vanskelighetsgrad ut fra hvor dreven du er!


Produktet ditt kan også dekoreres med for eksempel perler og broderi. Du kan også velge å benytte hekling og strikking i samme produkt.

Begynn å tegne skisser. Lag også fargeskisser. Når du har bestemt deg for hva du skal lage, må du tegne en presentasjonstegning i farger og en arbeidstegning med mål. Kanskje du må kjøpe garn?

Du skal lære å lage prøvelapp for å beregne maskeantall og lage en oppskrift ut fra denne.

Vurderingskriterier/innlevering
• Prøvelapper, teknikk, kreativitet og mangfold
• Skisser, presentasjonstegning og arbeidstegning
• Produkt
• Egenvurdering

Lykke til!