Fagstoff

Slik lager du cappuccino

Publisert: 15.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017

Huskelappen

  • Cappuccino tilberedes av espresso og stimet melk.
  • Forholdet er definert til 1/3 espresso, 1/3 melk og 1/3 melkeskum.

 

 

 

Kopp som fylles med espresso. Foto.Lag espresso.  

Melkestimer i bruk. Foto.Varm melken til den holder i underkant av 70 °C.   

Barista lager cappuccino. Foto. Hell melkeskummet forsiktig over kaffen.  

Kopp cappuccino med kaneldryss. FotoServer straks. 

  

1.
Lag espresso direkte i en forvarmet cappuccinokopp.

2.
Når du trener på å stime melk, kan du benytte et melketermometer for å overvåke oppvarmingen. Vær oppmerksom på at temperaturen som vises på termometeret, er litt forsinket, slik at den reelle temperaturen på melken er noen grader varmere. Steng stimkranen når termometeret viser 65 °C. Termometeret må ikke overstige 70 °C, for cappuccinoen skal kunne drikkes så å si med en gang. Dessuten vil melken lukte og smake ubehagelig (risgrøtlukt) hvis temperaturen overstiger 72 °C. (Du hører en økende brumming rett før melken blir for varm.)

«Blås ut» vannet som ligger i stimarmen før du starter. Tappes ikke denne vannmengden ut, blir melken fortynnet!

3.
Fyll melkekannen litt under halvfull med kald melk, og tre kannen inn på stimarmen til sprayhodet kommer rett under overflaten på melken. Skru på stimen, og før sprayhodet ut mot kanten av kannen slik at melken roterer i kannen. Samtidig hører du en «hvislende» lyd. Fra kald melk til cirka 45 °C vil skummet dannes, og du ser at melken stiger i kannen. Ved cirka 45 °C fører du sprayhodet inn mot midten av kannen  og litt ned (nærmere bunnen). Fortsett å varme melken til den holder i underkant av 70 °C.

4.
Skummet skal bli fløyelsmykt. For å stabilisere melkeskummet bør du dunke melkemuggen et par ganger mot et hardt underlag og etterpå rotere melken i kannen. Da brister luftboblene, og skummet blir mer kompakt og fyldig. 

5.
Tørk umiddelbart av alle melkerester på stimarmen med en fuktig klut. Skru på stimen et par sekunder for å blåse ut innvendige melkerester. 

6.
Hell melkeskummet forsiktig over kaffen slik at melkeskummet legger seg fint i koppen og det dannes en mørk kaffering ytterst langs kanten. 

7.
Server straks. La gjesten selv få tilsette sukker og eventuelt krydderdryss.

Relatert innhold

Generelt