Video

Insulinbehandling

Publisert: 14.06.2010, Oppdatert: 11.10.2011

Insulinbehandling

Diabetes er en tilstand som oppstår som følge av forhøyede verdier av glukose eller blodsukker i blodet. Mange mennesker med diabetes tar insulin for å holde blodsukkeret på et normalt, sunt nivå. Det finnes flere måter å ta insulin på: med sprøyte, penn, jet injektor og pumpe.

Den vanligste formen for insulinbehandling er med sprøyte. En insulindose trekkes opp i sprøyten fra en glassbeholder med insulin og sprøytes, injiseres, direkte inn i huden. Sprøyten bør etter bruk kastes i en stikk-beskyttet beholder beregnet for medisinske avfallsprodukter. Insulinpennen inneholder forhåndsfylte beholdere med ulike doser som kan injiseres direkte inn i huden. En jet injector bruker ikke nål til å injisere insulin. I stedet er det en høytrykksmekanisme som brukes til å pumpe en fin stråle insulin inn i huden.

Alle disse metodene kan brukes til å injisere insulin på ulike områder av kroppen, som lårene, hoftene, buken og overarmene. Insulininjeksjoner gis vanligvis flere ganger om dagen. En insulinpumpe kan imidlertid avgi insulin kontinuerlig gjennom dagen, og den kan bæres i et belte eller i en lomme. Insulinpumper gjør det mulig med tettere kontroll av blodsukkernivået.

Uansett hvilken injeksjonsmetode som brukes, er det viktig at en person med diabetes sjekker blodsukkeret sitt 3–4 ganger om dagen.

Relatert innhold

Generelt