Fagstoff

Etisk kjøp og salg

Publisert: 29.04.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Fair trade 2

Det finnes en rekke etiske problemstillinger knyttet til kjøp og salg. Forbrukssamfunnet skaper blant annet miljøproblemer, og det er også en del spørsmål knyttet til hvordan varene blir produsert.

ung jente syrHar du tenkt over hvilke etiske valg du bør ta om du får vite at klærne dine er sydd av barnehender i fattige land som Bangladesh?
Fotograf: Sara Johannessen
 

 

diamantringDiamantringer har siden 2003 hatt et sertifikat for at de ikke er laget med såkalte bloddiamanter - diamanter som ble utvunnet for å finansiere borgerkriger.
Fotograf: Tom-Egil Jensen

Som forbruker kan dine etiske valg få større betydning i et globalt perspektiv. I et rikt land som Norge med høyt bruttonasjonalprodukt får høyt forbruk av goder konsekvenser for mange.

sjokoladeVarer merket fairtrade sikrer at produsenter i fattige land har fått rettferdig lønn for arbeidet sitt.
Fotograf: Jon-Are Berg-Jacobsen

Et spørsmål vi alle kan stille oss, er: Hvor mange par sko trenger jeg? Hvis det viser seg at skoene du kjøper er produsert av barnehender i U-land, og at store multinasjonale selskaper stikker av med størsteparten av fortjenesten før de når butikken, hvilke etiske valg bør du ta da?

Flere internasjonale organisasjoner arbeider i dag med merking av varer ut fra etiske og miljømessige hensyn, og kan hjelpe forbrukeren til å fatte egne etiske valg. Men, som forbruker har du selv et ansvar av etisk og miljømessig karakter, siden mye ved ditt forbruk rammer andre enn deg selv på et eller annet vis. 

Oppgaver
Relatert innhold