Fagstoff

Oppgaver - Aktivitør

Publisert: 30.08.2010, Oppdatert: 03.03.2017

I november 2009 besøkte vi Jessheim vgs for å se hvordan de la opp ei uke som skulle vise elevene i Design og håndverk Vg1 hvordan det var å jobbe med leire og lage masker. På Jessheim kan elevene utdanne seg videre på Vg2 som aktivitør.

Leirarbeidet var på det nærmeste avsluttet da vi besøkte skolen, så vi fikk noen av elevene til å vise fram resultatet av arbeidet sitt og fortelle hvordan de hadde angrepet oppgaven. Egentlig var det to forskjellige oppgaver elevene hadde fått. Den ene var å lage et dyr. Den andre var å lage en juledekorasjon med lys.

Silje Moen Larsen, Vårin Marita Iversen, Mette Nyborg og Anne-Line Holter viser fram det de har laget.
Leverandør: NRK

 

Da vi kom, var elevene i full gang med å lage sine masker. Faglærer Ida Åshild Lund ga veiledning til elevene. Først ser vi Mads Olsby, deretter Edel Malen Pedersen, Ellen Sofie Laache Stakkestad og til slutt Janne Hagelund.

Lærer Ida Åshild Lund veileder Mads Olsby, Edel Malen Pedersen, Ellen Sofie Laache Stakkestad og Janne Hagelund i maskemaking. 2009
Leverandør: NRK


Nytt besøk på Jessheim vgs

Våren 2010 dro vi igjen på besøk til design og håndverk Vg1-elevene på Jessheim vgs i Akershus. Denne gang hadde de fått i oppgave å utvikle helt nye spill rettet mot konkrete målgrupper. De skulle ikke bare beskrive spillene rent teoretisk, men også konkret utforme eventuelle spillebrett og brikker, eller hva spillet de hadde pønsket ut ellers trengte for å kunne spilles.

Som du vil forstå av videoen nedenfor manglet det ikke på kreative innspill. Hege Christine Kristiansen hadde laget spillebrikker spesielt utformet for enarmede. Og kanskje har du også tenkt at det er dumt ikke å kunne spille Ludo når en er mer enn fire samlet. Solveig Svae har laget et Ludo-spill som seks spillere kan være med på. Vårin Marita Iversen hadde laget et mimespill og Katja Støe et spill med bildeklasser. Charlotte Alexandra Arneberg hadde laget dyrelotto spesielt tilpasset for asylsøkere som vil lære seg norsk. Og Janne Hagelund hadde laget et puslespill. Til slutt presenterer Silje Johnsen Martinussen sitt sportsspill.

AKTIV SPILL
Leverandør: NRK

Fire av elevene på Design og håndverk på Jessheim hadde i yrkesfaglig fordypning laget seg tunikaer. Nedenfor ser du Frid Helen Vikjord, Sanna Fasting, Samra Topich og Karoline Simble presentere sine kreasjoner.

Ryktet om at vi var på skolen for å gjøre opptak av prosjekter til fordypning i Design og håndverk hadde nok gått. For vi ble kontaktet av fire andre jenter som gikk på Vg2 Design og tekstil. De hadde etablert ungdomsbedriften Cyclone quartet som hadde utviklet sin ”multirug”, et stort tøystykke med mange anvendelsesmuligheter. Jentene hadde kommet seg videre fra fylkesfinalen i Akershus til NM for ungdomsbedrifter. Og sånn kan vi takke dem for at vi senere har gjort opptak under NM for ungdomsbedrifter som du finner som et av temaene under Design og håndverk. Her lar vi Phuong Ha, Guro Lure, Linda Engen og Iselin Myrvang fra Cyclone quartet presentere sin ”multiurug”.

UB "MULITRUG", Jessheim
Leverandør: NRK

På Jessheim vgs har de også Aktivitør vg2. Og her traff vi på Marte Hetsch Mikalsen og Espen Ringen som viste oss hvordan de kunne strikke elementene til en tøffel på en grovstrikkemaskin. Reidun Terese Grytøyr Stoa og Maiken Myhrer viste hvordan de strikkede delene kunne sys sammen og gis riktig passform ved å fukte tøffelen og sette den på en lest av isopor.

Aktivitør (Jessheim)
Leverandør: NRK

Relatert innhold

Generelt