Oppgave

Forsøk - Vi gjør stråling synlig

Publisert: 02.02.2010, Oppdatert: 03.03.2017

 

Glassbeholder i grønt lys.Tåkekammer med spor etter alfapartikler.
Opphavsmann: DESY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video: Spor av alfapartikler i et tåkakammer.
Kilde: YouTube

 

Innledning

Vi kan ikke se selve strålingen, men vi kan faktisk se sporene etter én enkel alfapartikkel. Atomene selv er ufattelig små, kjernene er enda mindre, og en alfapartikkel er bare et bruddstykke av en atomkjerne. Når vi forstår hvor liten den er, skjønner vi også at det er fantastisk at det går an å se spor etter én slik partikkel med bare øyet. Høyt oppe i luften ser vi noen ganger tåkestriper etter jetfly. Det er vanndråper som danner seg rundt eksospartikler. I et tåkekammer kan vi lage tilsvarende tåkestriper etter én enkelt alfapartikkel som farer fort gjennom etanoldamp.

Utstyr

Tåkekammer og en radioaktiv kilde.

Prinsipptegning av et tåkekammer. Illustrasjon. Tåkekammer.
Opphavsmann: Bjørn Norheim
 

Tåkekammeret er sammensatt av to rom. I det underste rommet plasserer vi et centimetertykt lag med tørris. Det er om å gjøre å få temperaturen så lav som mulig i tåkekammeret, og tørrisen holder seg på -80 °C. I det øverste rommet er det en filt- eller skumplastring rundt beholderen.

Framgangsmåte

  1. Vi fukter ringen godt med sprit.
  2. Så setter vi på plastlokket og plasserer hele boksen så vannrett som mulig. Vi lar tåkekammeret stå et minutt eller to.
  3. Når det hele har falt til ro, lyser vi inn i boksen med en lommelykt eller en annen lampe. Da kan vi se opp til 4-5 cm lange tåkespor av spritdråper som stråler ut fra den radioaktive kilden som er plassert inne i boksen. Det er alfapartiklene som har satt spor etter seg.