Fagstoff

Hva er en blogg?

Publisert: 02.05.2011, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Bloggeren sidespaltebilde  

Huskelappen

En blogg er en personlig nettekst.

 

Utfordringen er å gjøre seg synlig på nettet slik at teksten kommuniserer med andre.

 

 

Skoleblogger

Leif Harbos blogg

Marita Aksnes blogg

Ingunn Kjøl Wiigs blogg

Sol Låstads blogg

Digitalt

 

Bilde fra en blogg som viser ei ung jente som holder en pc i hendene   

Tips

15 idiotiske feil begått av bloggere

Bloggeksperten

 

 

Bloggen er en sjanger som i begynnelsen bare inneholdt tekst og lenker. Sjangeren kan beskrives som en slags dagbok på nett, men inneholder også rester av sjangere som brev, skolestil og fotoalbum. I de siste årene har bloggene blitt mer sammensatte, og i dag inneholder de ofte video og interaktive objekter, som brukerne lager og deler ved hjelp av andre nettjenester.

Ordet blogg oppsto på slutten av 90-tallet. Det er sammensatt av det engelske web og log. De første bloggene var "lenkeblogger", som samlet pekere til steder på nettet, men utviklet seg raskt til en mer personlig sjanger der bloggerne ga uttrykk for egne meninger og følelser. I dag finner du alt fra Marits svært personlige dagbok til kjente politikere som skriver om og kommenterer verdensbegivenheter som de selv deltar i. Men den personlige tonen er beholdt, selv om en blogg kan ta opp alvorlige tema som kan ha betydning for mange mennesker.

De fleste bloggere ønsker tilbakemeldinger og kommentarer på det de skriver, og bloggene er derfor som oftest utstyrt med kommentarfelt. Du oppretter gjerne en blogg for å få kontakt med andre, knytte deg opp mot andres blogger og "snakke" sammen på nettet. Dette er tjenester som Facebook og Twitter nå i stor grad har overtatt, og derfor er det enkelte som mener at bloggen gradvis vil forsvinne som sjanger.

Bloggen fungerer alt fra det å være utløp for den enkeltes uttrykksbehov, dele tanker og følelser med andre, til å være et viktig politisk verktøy med stor betydning for politiske saker og valg.

Utfordringen er å gjøre seg synlig og bemerket, for ellers forsvinner bloggen din blant millioner andre. Derfor ligger det i dag mange "døde blogger" på nettet, og som ikke lenger blir oppdatert.

Oppgaver