Fagstoff

Universet og jordatmosfæren

Publisert: 02.11.2009, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Vann rundt et krater på mars

Verdensrommet og jordatmosfæren er kaotiske systemer som lar seg simulere, men dess lenger inn i framtiden vi går, dess mer usikre blir simuleringsresultatene.

Kosmiske begivenheter

Andromedagalaksen og Melkeveien seiler fredelig av sted i universet, men med kurs for hverandre. Om cirka tre milliarder år kommer de til å møtes, og det blir litt av et møte! Gravitasjonen som virker mellom galaksene, får dem til å danse rundt hverandre, og myriader av stjerner fra begge galaksene slynges utover i rommet, før tyngdekreftene atter samler dem.

Datamaskiner beregner stjernenes baner

Hvordan en sverm av millioner og atter millioner av stjerner som møtes på denne måten vil oppføre seg, ville være umulig å beregne uten hjelp av superdatamaskiner. Nå er det gjort, og beregningene er visualisert, slik vi kan se på filmen nedenfor. (Tenk på at kollisjonen skjer i løpet av en milliard år, hvis du synes at 6:24 er lang tid.)

Galaksekollisjon.Last ned Hvor trolig er det at dette er riktig? Ganske trolig, fordi romteleskopet Hubble har tatt mange bilder av galaksekollisjoner i ulike faser, og de framviser tilstander som har stor likhet med det bildet den simulerte kollisjonen viser. Se på bildene av galakser i mange kollisjonsfaser. Så ta deg tid – spill gjennom filmen, samtidig som du forestiller deg at vi, med vår sol, er med i dansen.

 

Hubble-bilder av galakser i kollisjon. Foto.Galaxies gone wild! 

 
Værvarsel for Norge på nettstedet Yr.no. Skjermdump.Yr.no 

Sommerfugleffekten

Matematikeren Edward Lorenz innførte begrepet "sommerfugleffekten", som innebærer at en sommerfugl som slår med vingene i Amerika, kanskje kan forårsake en storm i Norge. Dette er en følge av at kaotiske systemer kan gi veldig forskjellige resultater selv om det var små forskjeller i utgangspunktet.

Vær og klima

Det er slutt på den tiden da vi måtte lytte på radio til faste tider for å få med oss værmeldingene. Nå har vi tilgang til detaljerte værvarsler på mange tv-kanaler og på Internett, for eksempel gjennom nettstedet yr.no. På yr.no kan vi søke på sted og få opp skreddersydde værvarsler for ett av sju millioner steder i hele verden, med oversikt over temperatur, nedbør, sol, vind og skyer for lang tid framover. Vi finner også animasjoner av været, både som en simulering og som radarbilde av nedbøren de siste par timene.

Luften er delt i «klosser»

Jente foran grønn skjerm. Foto.Værvarsling på TV er ikke akkurat slik det ser ut som.  Bakgrunnen for værvarslene er enorme databeregninger av hva som skjer i de nederste 50 kilometerne av atmosfæren. Luftmassene tenkes delt opp i «klosser» på 10 ganger 10 km, liggende oppå hverandre, 10–20 klosser i høyden (i enkelte sammenhenger brukes klosser på 3 x 3 km). Hver luftkloss har en bestemt fart i en definert retning, med kjent lufttrykk, temperatur og luftfuktighet. Når disse faktorene sammenholdes med temperatur på sjø og land, topografi og gode beregningsmodeller, kan meteorologene regne ut hvordan været blir om én, to eller ti dager. Siden atmosfæren er ganske kaotisk, blir treffsikkerheten dårligere jo lenger fram i tid man regner.

Det er forskjell på klima og vær

Å beregne klima er mye vanskeligere enn å finne ut hvordan været blir de nærmeste dagene. Klimaet er gjennomsnittsværet for en lang periode, som oftest beregnet for 30 år, og det er umulig å beregne på samme måte som når man beregner været. FNs klimapanel la i 2007 fram en rapport som viste en faretruende økning av gjennomsnittstemperaturen på jorda. Som vi ser av bildet, er det innviklede sammenhenger de har regnet med.

Sammenhengen i jordens klima. Illustrasjon.Jordens klimasystem. 

Oppgaver

Generelt

Relatert innhold

Til fordypning

Generelt