Oppgave

Oppdrag: En trussel mot barn og unge - eller bare god underholdning?

Publisert: 08.02.2010, Oppdatert: 25.08.2017
Ringenes herreBildet ovenfor viser Frodo, en av hovedper-sonene i trebindsverket

Bøker som påvirker?

Det er selvsagt mulig å oppfatte fantastiske fortellinger som Ringenes herre, Narnia og Harry Potter helt ordrett.
Men er det en realistisk tanke at slike bøker kan få oss til å tro på trollmenn, trollkvinner og andre overnaturlige vesener?

Vår tids trolldomsbøker?

Fantastisk litteratur, det vil si litteratur med overnaturlige innslag, er populær blant folk i alle aldre. Blant annet har bøkene om Harry Potter, Ringenes herre og om Narnia har klart å trollbinde millioner av mennesker. Disse bøkene skildrer magiske univers befolket med fabeldyr og underjordiske skapninger, hekser og trollmenn.

Les mer

Vatikanets offisielle avis, Osservatore Romano, fordømte i 2007 bøkene om Harry Potter og mente de utgjorde en trussel mot barn ved å fremme hekseri og okkultisme.

I 2009 derimot ble filmen "Harry Potter og halvblodsprinsen" hyllet i samme avis. Anmelderen mente at denne filmen tok entydig stilling i kampen mellom det gode og det onde, og at den viste en riktig balanse mellom overnaturlig spenning og romanse.

"Det er et klart skille mellom godt og ondt, og filmen gjør det klart at det gode er det rette. Man skjønner også at dette noen ganger krever hardt arbeid og oppofrelse," skrev avisa.

skjul

 

Oppdrag

Lag en undersøkelse

Arbeid i grupper på to til fire personer. Prøv å finne ut hvilket forhold unge på deres egen alder har til magi og fantasy-litteratur. Nedenfor ser dere noen aktuelle spørsmål. Dere må gjerne forandre på lista etter behov.

  • Opplever personene som deltar i undersøkelsen, at bøker og filmer som Ringenes Herre, Narnia og Harry Potter påvirker dem til å søke informasjon om trolldom og magi, eller ser de på bøkene som ren underholdning?
  • Tror de det finnes mennesker som har magiske eller overnaturlige evner?
  • Tror de det finnes gjenstander som har magiske eller overnaturlige egenskaper?
  • Har de selv utført magiske eller overnaturlige handlinger?
  • Har de opplevd at andre har utført magiske eller overnaturlige handlinger?

 

Skriv en rapport eller lag en reportasjefilm om funnene i undersøkelsen.

Relatert innhold