Fagstoff

Klær når du skal på tur

Publisert: 11.02.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
I skogen

Uansett om dere skal på en kort eller en lang tur, er bekledningen viktig. Som barne- og ungdomsarbeider skal du opptre profesjonelt, og det vil si at du skal kle deg slik at du fungerer best mulig sammen med barna. Dersom du fryser eller har dårlige sko, er det vanskelig å gjøre en god jobb. I tillegg er du også en rollemodell for barna. Du kan ikke regne med at barna bruker lue på kalde dager dersom du selv ikke bruker det.

Ikke kle deg for varmt når du skal på tur. Ta heller med deg godt med tøy i sekken. Hvis du synes du har litt for lite på deg når du går ut, er du riktig kledd. Du blir fort nok varm når du begynner å gå.
Kilde: Per Ulrich Kristiansen


hvordan du bør kle deg i vinterfjellet.ilustrasjon.Kledd for vinterfjellet 

 

bilde viser en jente som pakker sekkenÅ pakke sekken

 

bildet viser en gjeng på skiturKledd for skitur

Barne- og ungdomsarbeider som skal ta med barn ut på tur. Tegning.Ut på tur 

I tillegg til å sørge for at du selv er riktig kledd, har du også et ansvar for barnas påkledning. Til yngre barna er, til mer hjelp og veiledning trenger de når de skal kle seg riktig. Å hjelpe barna slik at de er riktig kledd, har med god omsorg å gjøre.

Å bli våt, frossen eller for varm er en erfaring alle barn må ha med seg. Som barne- og ungdomsarbeider må du likevel prøve å veilede dem om riktig påkledning.

Også ungdom kan ha behov for veiledning, spesielt dersom de skal på lengre turer, fjellturer, leirskole eller på tur når det er veldig kaldt eller veldig varmt. Det er fordi ikke alle ungdommene har trening i å kle seg til tur, eller de kan være mest opptatt av å se «kul» ut.

Det viktigste med turklær er at de beskytter kroppen mot vær, temperatur og skader. På tur bruker vi ofte åpen ild både til matlaging, varmekilde og som miljøskaper. Velg gjerne materialer som ikke brenner eller smelter. Vær særlig oppmerksom på at ull og bomull som er kraftig impregnert med silikon, brenner godt. Ellers er ull og bomull generelt brannsikre stoffer.
Kilde: Per Ulrich Kristiansen

I lenkesamlingen finner du korte fagtekster og filmer, og du finner lenke til kroppsøvingssiden som er mer utdypende enn de små tekstene.

Utfordringer til deg

Oppgaver

Generelt

Relatert innhold