Hva er friluftsliv?
Friluftsliv er kort fortalt et enkelt liv i naturen. Vi bruker kroppen vår til aktivitet, og vi forflytter oss fra sted til sted. Måten å gjøre dette på kan være å gå, klatre, sykle, løpe, gå på ski eller skøyter, ri, seile, ro, padle og så videre. Dette gjør vi alene eller sammen med andre.
Helsefremmende tiltak
Stortingsmelding nr. 39 sier følgende: «Friluftsliv, en vei til høyere livskvalitet.» Dette betyr at alle skal ha mulighet til å drive med friluftsliv som en positiv aktivitet for helse og trivsel både i nærmiljøet og ute i naturen. Regjeringen sier at allemannsretten skal holdes i hevd. Barn og unge skal få mulighet til å utvikle ferdigheter i friluftsliv. Alle områder som har verdi for friluftsliv, skal sikres, og grøntarealer i byer og tettsteder skal bevares.
Friluftsliv og idrett er nært beslektet. For de gamle egypterne var faktisk fisking en av de viktigste idrettsgreinene! En tur til fots eller på ski i skog og fjell, padling i kano eller kajakk, fjellklatring eller hundekjøring – alt dette kan være vel så krevende aktiviteter som tradisjonelle idrettsprestasjoner.
Jan Bolle
Vi utfordrer oss selv både fysisk, psykisk og sosialt.
Man kan si at friluftsliv har en egenverdi og er et mål i seg selv. Det kan gi en følelse av økt livskvalitet når en henter glede og inspirasjon fra naturens mangfold.
«Den Norske Turistforening (DNT) ble stiftet i 1868 for å gjøre naturområdene mer tilgjengelig. Også i dag har DNT en sterk posisjon blant turgåere og friluftselskere i Norge med sine over 200 000 medlemmer.»
Jan Bolle
Det er viktig å huske at friluftsliv ikke bare er for de voksne, men at det kan glede alle, også de små.
Hva er friluftsliv? «Det er en diskusjon som det ikke er noe fasitsvar på. Er det bare turer ved kyst, fjord og i fjellet med enkelt utstyr som er friluftsliv? Eller er hanggliding, mountainbiking, bølgesurfing like godt friluftsliv som noe annet?»
Utfordringer til deg
Kontekst
Kompetansemål
- Programområde for barne- og ungdomsarbeiderfag - Læreplan i felles programfag Vg2
- gjøre rede for hvordan oppvekstmiljøet påvirker utviklingsmulighetene for barn og unge
- planlegge og gjennomføre enkle aktiviteter for barn og unge innen kultur og fysisk aktivitet
- planlegge og gjennomføre enkle aktiviteter for ulike grupper og begrunne valg av aktiviteter med utgangspunkt i utviklingspsykologi
- Læreplan i barne- og ungdomsarbeiderfaget Vg3 / opplæring i bedrift
- tilpasse leke-, idretts- og friluftsaktiviteter til ulike årstider, natur og miljø (For apprentices)
- gjennomføre aktiviteter som stimulerer barns språklige, intellektuelle, emosjonelle og motoriske utvikling (For apprentices)
- planlegge og gjennomføre tiltak og aktiviteter som kan fremme psykisk og fysisk helse hos barn og unge (For apprentices)
- gjennomføre tiltak som utvikler barn og unges evne til å ta ansvar for egen helse og sikkerhet (For apprentices)
- veilede barn og unge i påkledning som passer for den enkelte aktivitet, årstid og værforhold (For apprentices)
- legge til rette for tiltak som styrker barn og unges evne og vilje til medvirkning og til å ta ansvar (For apprentices)
Inngår i
- Lek og aktivitet (Fagstoff for Barne- og ungdomsarbeiderfaget Vg3)
- Lek og aktivitet (Fagstoff for Barne- og ungdomsarbeiderfag Vg2)
- Barne- og ungdomsarbeiderfag Vg2 (Fag)