Fagstoff

Fordøyelsen

Publisert: 15.09.2009, Oppdatert: 03.10.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Fordøyelsen omfatter:

  • tygging, blanding med spytt og spalting av næringsstoffer i munnen
  • transport gjennom spiserøret
  • elting, blanding med magesaft og spalting av næringsstoffer i magesekken
  • blanding med galle og og bukspytt og spalting av næringsstoffer i tolvfingertarmen
  • blanding med tarmsaft, spalting av næringsstoffer og oppsuging av næringsstoffer i tynntarmen
  • oppsuging av vann og mineraler i tykktarmen
  • utskilling av rester i endetarmen

Fordøyelsen omfatter tre prosesser:

  • mekanisk bearbeiding ved hjelp av tennene i munnen og musklene i magesekk og tarm
  • kjemisk nedbryting av næringsstoffer i munn, magesekk, tolvfingertarm og tynntarm
  • oppsuging av næringsstoffer, absorbsjon i tynntarm og tykktarm

Fordøyelsesorganene til et menneske. Illustrasjon.  

Fordøyelsen er navnet på prosessen som skjer med maten fra den kommer inn i munnen. Hensikten med fordøyelsen er å få delt opp maten i så små deler at de kan tas opp gjennom tarmveggen og komme over i blodet. Det som ikke lar seg dele opp, fortsetter rett igjennom og kommer ut som avføring.

Fordøyelsessystemet består av flere organer som maten passerer igjennom, og noen organer som tilfører stoffer. Hvert organ gjør en liten bit av jobben med maten.

   

Oppgaver

Generelt

Relatert innhold