Fagstoff

Samisk mat

Publisert: 12.08.2009, Oppdatert: 03.03.2017

Huskelappen

 

  • Matvarene måtte konserveres, og kjøtt og fisk ble røkt, saltet og tørket. Disse konserveringsmetodene brukes fortsatt i dag, men nå blir det gjort mer for smakens skyld.

 

bilde av skjering av tørket reinsdyrkjøtt.Foto.Tørket reinsdyrkjøtt 

 

  • Bidos er en av de mest kjente samiske matrettene. Det er en kjøttsuppe kokt på mye reinkjøtt og lite vann. Se filmen og lær å lage samisk tradisjonsmat.

 

Samisk gryterett bidos.Foto.Samisk gryterett, bidos 

 

  • Det var viktig å utnytte så mye som mulig av slaktet. Innmat, margeben og gumppus (blodkaker og blodpølser) regnes fremdeles som delikatesser i det samiske kjøkkenet.

 

Bilde av et reinsdyr.Foto.Reinsdyr 

Sameflagget.Foto. 

Det tradisjonelle samiske kostholdet gjenspeiler et liv nært naturen; jakt og fiske var en viktig del av matauken, og årstidenes varierende tilgang på råvarer påvirket naturligvis matvanene.

 

Film om matlaging:

Siden reindrift var vanlig både blant kyst- og innlandssamer, var rein hovedingrediensen i kostholdet. Både reinkjøtt og annen kjøttmat ble spist, kokt eller stekt. Reinsimlene ble melket og av melken laget man ost og smør. Reinmelk var et verdifullt tilskudd til kostholdet på grunn av sin høye fettprosenten.

Fisk ble også konservert, og tørket fisk ble ofte brukt i matlagingen. Av de mer særegne måtene å tilberede fisk på kan vi nevne surfisk, laŋasguolli, som er gjæret fisk sydd inn i sauevom.

Kvann og syregress var gode vitaminkilder og smakssettere, og de har også vært brukt som medisin. Korn og andre grønnsaker ble dyrket noen steder, mens man byttet til seg disse varene mot kjøtt eller tørrfisk der der forholdene gjorde jordbruk vanskelig. Pomorhandelen østover ga samene i nordområdene bygg- og rugmel, eller såkalt russemel.

Mange av de tradisjonelle metodene for mattilberedning brukes fortsatt av samene, men hos samiske familier i dag er nok pizza en like vanlig middagsrett som blodkaker.

Kilder
Kaspersen, Ardis. 1997. ”Samisk mat og kultur”. Oslo: Landbruksforlaget.
Bongo, Marit. 2000. ”Samisk mat år 2000”. Stornes: Reinkjøtt-marked.

 

 

Oppgaver

Generelt

Relatert innhold