Fagstoff

Kost og ernæring - en oversikt

Publisert: 16.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017

Logo til Nøkkelhullet. Illustrasjon.Nøkkelhullet 

 

 

ServiceMåltid på sykehjem 

 

Frokost i barnehagen. Foto. Frokost i barnehagen 

 

MatpakkeMatpakke

 

 

Matvarer

Mat er kroppens drivstoff. Hva vi velger å spise har innvirkning på helsa. Mat er mer enn næring – det er kultur, og det er trivsel. I arbeid med mennesker er kunnskaper om mat viktig.

 

Som ansatt i helsefaglige yrker må du være profesjonell og kunne gi råd i samarbeid med andre yrkesgrupper om hva den enkelte bør spise. Det er mange andre aktører i media som har forslag til hva vi bør spise enn Helsedirektoratet.

I kompetansemålene står det: elevene skal gjøre greie for sammenhenger mellom helse og livsstil elevene skal sette sammen enkle måltider og vurdere energi- og næringsinnholdet i tråd med anbefalinger om et sunt kosthold fra helsestyremaktene. For å vite hva man skal spise må man ha grunnleggende kunnskaper om hva maten vår inneholder. Læreplanen legger til grunn at elevene på vg 1 helse- og oppvekstfag har fått med seg et godt grunnlag fra grunnskolen.

I kompetansemålene står det:

  • elevene skal gjøre greie for sammenhenger mellom helse og livsstil
  • elevene skal sette sammen enkle måltider og vurdere energi- og næringsinnholdet i tråd med anbefalinger om et sunt kosthold fra helsestyremaktene