Fagstoff

Fordøyelsen

Publisert: 02.06.2010, Oppdatert: 02.10.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Mattilbud i skolen

For at cellene i kroppen skal kunne nyttiggjøre seg næringsstoffene i maten, må den først fordøyes. Med fordøyelsen menes den kjemiske nedbrytingen av maten, fra den spises til den tas opp i blodet.

Fordøyelsessystemet. Illustrasjon.Fordøyelsessystemet. 

 
  Spill om fordøyelsessystemet. Skjermdump.Simulering:Bygg fordøyelsessystemet.  

Brytes ned til mindre molekyler

I maten finnes de energigivende næringsstoffene som store molekyler som ikke kan tas opp av cellene uten at de først brytes ned til mindre molekyler.

Alle karbohydratene må spaltes til monosakkarider, proteinene må spaltes til aminosyrer og fett til fettsyrer og glyserol. Den kjemiske nedbrytingen foregår ved hjelp av fordøyelsesvæsker som inneholder enzymer.

Opptak

Næringsstoffene absorberes så i tarmen og føres over i blodet eller lymfen. Med blodet fraktes næringsstoffene etter behov til alle kroppens celler.

Fordøyelsessystemet

Fordøyelsessystemet består av fordøyelseskanalen, kjertlene som danner fordøyelsesvæskene, og leveren.

Hos voksne er fordøyelseskanalen 5–7 meter lang. Fordøyelseskanalen begynner allerede i munnhulen og består i grove trekk av munnhulen, svelget og spiserøret, magesekken, tolvfingertarmen, tynntarmen, tykktarmen og endetarmen. De første 25 cm av tynntarmen kaller vi ofte tolvfingertarmen.

Relatert innhold