Fagstoff

Sammendrag av Næringsstoffer

Publisert: 05.09.2009, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

 

Frukt og grønnsaker. Foto.Mat med karbohydrater.    

 

 

Interaktivt oppgavesett om næringsstoffer. Illustrasjon.Interaktive oppgaver om næringsstoffer    

  • Det er tre typer energigivende næringsstoffer i maten vi spiser.
    De bygger opp og vedlikeholder kroppen vår, og alle tre kan i tillegg omsettes i kroppen ved forbrenning slik at det blir frigjort energi.
  • Fett er en forbindelse mellom glyserol og tre fettsyrer.
    Mettet fett har bare enkeltbindinger mellom karbonatomene i fettsyrene.
    Umettet fett har én eller flere dobbeltbindinger mellom karbonatomene i fettsyrene.
  • Karbohydrater deles inn i tre grupper: monosakkarider, disakkarider og polysakkarider.
    Disakkaridene er dannet av to monosakkarider, polysakkarider av mange monosakkarider.
  • Proteiner er store molekyler bygget opp av lange kjeder av aminosyrer. Det finnes 20 ulike aminosyrer.
    Rekkefølgen av aminosyrene er viktig for proteinets egenskaper.
  • Vi kjenner i dag til 13 ulike vitaminer som er livsnødvendige for mennesker. Det er stoffer vi trenger kun ørsmå mengder av.
  • Selv om de forskjellige uorganiske mineralene til sammen bare utgjør en liten del av kroppsvekten (ca. 4 %), er de svært viktige.
  • Mineralene er, som vitaminene, nødvendige for mange prosesser i kroppen vår, men de forbrennes ikke.
  • I motsetning til vitaminene er flere mineraler viktige byggesteiner i kroppen.
  • Vi deler mineralene inn i to hovedgrupper. Den ene gruppa er de som vi trenger relativt mye av, og som fungerer som byggesteiner i kroppen. De kalles mineraler. Eksempler på slike mineraler er kalsium og fosfor. Den andre gruppa kaller vi sporstoffer fordi de er mineraler som kroppen trenger små mengder av. Jern, sink, selen og krom er eksempler på sporstoffer.
  • Noen sporstoffer er giftige. De viktigste giftige sporstoffene er kadmium, bly og kvikksølv.
Relatert innhold

Faglig