Fagstoff

Næringsstoffer

Publisert: 29.06.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Vi må spise og drikke for å tilføre kroppen nødvendig byggemateriale, nok energi og viktige stoffer den trenger for å fungere normalt.

Spekeskinke, grissini og oliven. Foto. Spekeskinke med grissini og oliven.   

Image showing the thumbnail for content named \"Vann\"eForelesning: Vann.
Leverandør: Amendor
   

Image showing the thumbnail for content named \"Organiske stoffer\"eForelesning: Organiske stoffer.
Leverandør: Amendor
   

Til næringsstoffer regner vi karbohydrater, fett, protein, vitaminer, antioksidanter og mineraler.

Fett, karbohydrater og proteiner er energigivende næringsstoffer.

Proteiner og karbohydrater inneholder 17 kJ/g, mens fett har mer enn dobbelt så høyt energiinnhold, nemlig 38 kJ/g.

Burger med alt. KarikaturtegningMed alt!
Opphavsmann: Åsmund Åmdal
     
  • Karbohydrater er en viktig energikilde i kroppen.
  • Fett lagrer energi, isolerer og inngår i cellemebranene.
  • Proteiner er viktige for kroppens vekst og utvikling.
  • Vitaminer er viktige for reguleringen av kroppens prosesser.
  • Antioksidanter er stoffer som beskytter kroppens celler og væsker.
  • Mineraler er uorganiske stoffer som har mange ulike funksjoner i kroppen.
Oppgaver
Relatert innhold

Faglig

Tverrfaglig

Generelt