Fagstoff

Hva preger synet på "det norske" i dag?

Publisert: 18.09.2013, Oppdatert: 03.03.2017

Hva vil det egentlig si å være norsk i dag?


Norge Norge, fotball Norge
vinterNorge, Sommernorge
Sameradio, værmelding
Utedo og havrevelling
Sognemål og nynorsk stil
Tørrfisk, lundefugl og grill
Slik stiger Norge opp av vann
som Pizza Grandiosa-land


(Gro Dahle 2002)Kollasje

Hva er norsk kultur?

regjeringen samlet i StortingetKulturminister Hadia Tajik tilhører den delen av den norske befolkninga som ofte omtales som "våre nye landsmenn". 

Les Tybring-Gjeddes spørsmål og kulturministerens svar på hva som er norsk kultur

 

 

reklame for norsk ølI Norge setter vi ofte likhetstegn mellom det å være norsk og det å være god. 

Typisk norsk

Hva er typisk norsk? Hva skal til for at du kan kalle deg nordmann? Hvilke verdier skal det norske samfunnet bygge på? Dette er spørsmål som absolutt ikke gikk ut på dato på 1800-tallet. I videoklippet nedenfor reflekterer sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen over hva som kan kalles typisk norsk i dag:

  Debatten om norsk kultur og hva som kjennetegner den, har pågått i mange år. Men den skøyt ekstra fart etter at FrP-politikeren Christian Tybring-Gjedde i desember 2012 ba den nyutnevnte kulturministeren Hadia Tajik definere begrepet "norsk kultur". Kulturministeren svarte at det er mangfoldet av kulturuttrykk som utgjør norsk kultur i dag, og at den norske kulturen alltid har vært i endring som et resultat av påvirkning utenfra.

I nyttårstalen i 1992 innførte Gro Harlem Bruntland slagordet "det er typisk norsk å være god". 

 

Utedo"Slik stiger Norge opp av vann som Pizza Grandiosa-land."  

Det norske i dagens litterære debatt

Økt globalisering og innvandring har ført til at avstanden mellom land og kulturer i verden virker mindre. Og Norge og synet på hva det vil si å være norsk, har kanskje blitt mer mangfoldig. Hamburger er vel like selvsagt mat for en nordmann som pinnekjøtt? Og Jon Fosse er vel så populær utenfor Norges grenser. Derfor – finnes det noe vi kan samles om som særegent norsk i dag?

Furet værbitt – eller Pizza Grandiosa?

Da litteraturfestivalen på Lillehammer arrangerte en, litt uhøytidelig, konkurranse om å lage ny nasjonalsang, var det forfatteren Gro Dahle som vant. I hennes tekst er "furet værbitt" byttet ut med "bjørketrær og pollen", og "Pizza Grandiosa" nevnes like selvfølgelig som "smalahove".

Så hvordan ser vi på "det norske" i dag? Og trenger vi at noe er typisk norsk? Hva skal til for å kalle seg nordmann? Dette er spørsmål som opptar oss den dag i dag – og forfattere har ulike svar på disse spørsmålene.

Relatert innhold

Generelt