Fagstoff

Bleieskiftarbeider

Publisert: 16.02.2011, Oppdatert: 03.03.2017

 

Baby. Foto.    

Å bli vasket og få tørre bleier dekker grunnleggende behov hos barn. I småbarnsavdelingen slutter barna etter hvert med bleier, men vil i en periode kunne "ha uhell" og trenge hjelp med det. Her forteller Wenche om hvordan dette arbeidet gjennomføres i den barnehagen hvor hun jobber.

Etter lunsj eller ved behov er det bleieskift. En voksen har ansvaret for bleieskift og stell av alle barna på avdelingen, mens de andre fokuserer på andre oppgaver som opprydding, trille ut vogner og kle på barna for legging.

Vi har stellebord som reguleres med fjernkontroll slik at arbeidshøyden alltid skal være rett for den som steller barna. Barna synes ofte at dette er morsomt, da de får ”kjøre heis” opp og ned igjen. Se også filmen om arbeid ved stellebordet.

Vi dokumenterer hvert skift, også hva barnet har gjort i bleien, på potta eller i toalettet. Dette skriver vi i en bok, slik at vi kan fortelle foreldrene om det dersom det skulle bli spørsmål om dette.

Pottene vaskes godt med et rensende middel. Stellebordet, doskålene og hendene sprøytes med antibakterielle midler.

Ved bleieskift brukes det alltid engangsutstyr som hansker, stellelaken og vaskeklut. Hansker brukes alltid ved rompevask. Salve brukes ofte ved sår stump.

God kommunikasjon er like viktig ved stellebordet som i andre situasjoner. Vi ønsker at barnet skal oppleve stell som en god situasjon.

Bleieskiftet går vanligvis veldig bra. Mange av barna har begynt med pottetrening og noen har også sluttet med bleien og tisser på toalettet.

"Jeg har bæsja..."
Noen ganger kan barna være uheldige og ikke rekke eller huske å gå på do. Dette kan skje både ute og inne, på en tur e.l. Barna kan ofte fortelle dette selv, men noen ganger kan de gå lenge uten å si noe til de voksne. Da er det viktig at jeg er oppmerksom og oppdager uhell så tidlig som mulig. I slike situasjoner må barna vaskes og få rene klær. Klærne vaskes hvis det er avføring på dem og legges i en pose som foreldrene selv tar med hjem til vask.

Her er tålmodighet viktig. Gi barna ros når de går på do eller potte og ikke bli sint når de er uheldige.

 

Oppgaver

Praktisk stoff for

Relatert innhold