Fagstoff

Mat på merkedager

Publisert: 20.03.2010, Oppdatert: 03.03.2017
Frokost

Både i barnehage og skole er man opptatt av å følge anbefalingene om mindre mettet fett og sukker i kosten. Samtidig vet vi at det kan bli mange festdager, og det krever bevissthet om hva man skal servere på bursdager, og hva man skal servere på andre merkedager.

 

Bildet viser framsida av en brosjyreHurra

Hvordan barnehagene og skolene skal markere ulike dager, er et aktuelt tema for foreldremøter. Vedtakene kan legges ut på hjemmesider og gjøres kjent gjennom informasjonsskriv.

I løpet av et år er det mange merkedager som skal markeres i barnehage og skole. Det er for eksempel

  • bursdager
  • religiøse merkedager som jul, påske og id
  • kulturelle markeringer som 17. mai, karneval, sommerfest og Lucia-dagen

Når barnehager og skoler lager årsplaner, må de ofte diskutere følgende punkter:

  • Hvilke dager skal markeres?
  • Hvordan skal dagene markeres?
  • Skal markeringene være for hele barnegruppen eller for mindre grupper?
  • Hvordan tilrettelegger man for barn som ikke markerer bursdager, for eksempel medlemmer av Jehovas vitner?

Eksempel på informasjon

Sukkerfrie bursdagsfeiringer i Strømmen barnehage
Etter ønske fra foreldregruppen har barnehagens personale besluttet å innføre sukkerfrie bursdagsfeiringer i barnehagen. Det innebærer at vi ikke ønsker at kake, is, gelé og annet godteri medbringes til feiringer. Dette innføres fra 1. august 2008.

Dette vil først og fremst berøre bursdagsfeiringene. Personalet er i ferd med å utarbeide en bursdagsmeny med seks til åtte ulike menyforslag. Her kan dere få tips til hva dere kan ha med når deres håpefulle fyller år! Ellers er det mulighet for å ha med andre ting enn det som står i menyen, men vi ønsker å ha fokus på sunne alternativer.

Personalet ønsker å presisere at vi ikke er en sukkefri barnehage, men at vi vil ha en reservert holdning til sukkerholdige matprodukter. Ved 17. mai-arrangementer, sommerfester, juletrefester, Lucia-markeringer og andre spesielle anledninger kan kaker, is og andre usunnheter forekomme.

Kilde: Strømmen Barnehage  - Skedsmo kommune.

I skolen er det mindre vanlig med matservering knyttet til bursdager, selv om noen foreldre besøker skolen med kaker når barnet har bursdag. Bursdager kan være en fin anledning til å øke bruken av frukt og grønnsaker. Å la barnet velge ut noen fruktsorter og servere dem til skolemåltidet er en god idé.

Utfordringer til deg

Oppgaver
Relatert innhold