Fagstoff

Form og farge

Publisert: 23.06.2010, Oppdatert: 03.03.2017

Huskelappen

 

Når man jobber med form og farge kan det være lurt å kunne noe om de ulike formkontrastene og fargekontrastene.

Mann med tatovering hekler. Foto.Mann med tatovering hekler

Alt som omgir oss har form og farge, både naturen og det menneskeskapte. I det menneskeskapte er det vi som styrer det visuelle uttrykket enten det er et byggverk, et smykke eller et verktøy. Form og farge – begge deler tilhører begrepet design. Vi vet at form og farge kan være avgjørende for at et produkt slår gjennom – blir en suksess.

Valg av formelementer og farger må ha en logisk eller estetisk begrunnelse som ”stemmer” med produktet. Det kan være at du ikke er helt trygg på hvilke valg som er de beste, og da er det viktig så langt som mulig å utprøve ulike eksempler. Hanken på en kaffekopp kan godt være utformet originalt, men den skal også være funksjonell, gi godt grep, balansere tyngden osv.

For å benytte farge og form på en hensiktsmessig måte både i utvikling av produktet, på selve produktet, og i presentasjonen av produktet, er det en stor fordel å kjenne godt til teoriene, beherske virkemidlene, og ha gode kunnskaper om hvordan farge og form virker på oss. Dette er en forutsetning for å kunne gi produktet akkurat det uttrykket som trengs for at brukergruppen skal like det. En slik kunnskap og erfaring får du ved å øve deg og eksperimentere med formuttrykk og fargesammensetninger.

 

Oppgaver