Fagstoff

Alle har behov for rollemodeller

Publisert: 16.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Rollemodell

Barn og unge er ikke en ensartet gruppe, og de vil ha behov for ulike rollemodeller. Å ha noen som man kjenner seg igjen i, og som man samtidig ser opp til, er viktig.

På denne siden vil vi presentere filmer og lenker som kan danne utgangspunkt for en diskusjon om rollemodeller.

bildet viser en gutt foran en ungdomsklubbRollemodell

 

Mann som spiller gitar og folk som står rundt å synger. Illustrasjon.Noen å se opp til 


Filmen «Innvandrerungdom uten forbilder»

Hvordan er det å komme fra en fremmed kultur og ikke finne rollemodeller du kan identifisere deg med, i det nye hjemlandet ditt? Mange barn av innvandrere har fått oppleve det.

Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen har selv pakistansk bakgrunn. I 2005 laget han spenningsfilmen Izzat om det kriminelle gjengmiljøet blant innvandrerungdom i Oslo. Han mener at mangelen på forbilder i det norske samfunnet er med på å skape gjengene, der medlemmene blir helter for de yngste i innvandrermiljøet.

Filmene «Ung dragartist» og «Bondesønn i kjole»

I lenkesamlingen finner du to filmer med Håvard, som liker å kle seg som dame og danse og opptre. På engelsk kalles dette gjerne for drag. Ved å stå fram på denne måten kan Håvard være en rollemodell for andre unge gutter.

Filmen «Samisk barnehage»

I denne filmen hører vi blant annet om en bestemor som bare snakker samisk.

Filmen «Rollemodell»

For noen år siden dukket Asgeir Borgemoen opp på Barne-TV med farget hår og en røffere stil enn det vi tidligere hadde sett på Barne-TV. I filmen forteller han litt om det å være rollemodell for barn og unge.

Temahefter til rammeplanen

I lenkesamlingen finner du to temahefter til rammeplanen for barnehagen. De kan på ulike måter være en kilde til økt forståelse av hva en rollemodell er, og hva vi bør ta hensyn til når det gjelder kjønn.

Utfordringer til deg
Oppgaver

Generelt

Relatert innhold