Fagstoff

Bruk av digitale verktøy

Publisert: 12.10.2010, Oppdatert: 03.03.2017
Elev ved pc

I læreplanen er det å kunne bruke digitale verktøy en av fire grunnleggende ferdigheter på linje med å kunne snakke og skrive, å kunne lese og å kunne regne. I design og håndverk innebærer dette å hente inn informasjon, eksperimentere med form, farge og komposisjon, utvikle og produsere håndverksprodukter og tjenester, å delta i faglige nettverk og å dokumentere eget arbeid og egen læring og kompetanse.

 

Skrivemaskin og laptop. Foto.Dataverktøy, 

 

 

Siden du allerede er inne på disse sidene, forstår vi at du allerede har et visst forhold til bruk av digitale verktøy. Men ikke alle er like vant til å bruke digitale verktøy. Derfor presenterer vi noen grunnleggende informasjoner på denne siden. Det kan være at du som har ’svart belte’ i World of Warcraft også kan plukke opp noen tips her.

I dag bruker vi det som kalles PC, eller Personal Computer – på norsk: personlig datamaskin. Det er to hovedtyper: den stasjonære og den bærbare. Til skolearbeid, tekstbehandling og Internett passer en bærbar maskin utmerket. Til mer krevende spill og videoproduksjoner kan den bli for liten. Men kapasiteten på begge typer maskiner øker raskt. Maskinen drives av et program. Markedslederen heter Microsoft, og deres siste programmer heter XP og Vista. Det finnes også gratis alternativer som Linux. For å kunne utføre ulike oppgaver, som tekstbehandling, regneark, e-post, Internett, presentasjoner, bildebehandling osv. trengs det egne programmer. Disse må som oftest kjøpes, men det finnes også gratis-programmer som kan lastes ned fra Internett. Husk å installere et godt antivirusprogram før du går på internett. Før du vet ordet av det kan PC-en din være ødelagt av et skummelt virus.

I tillegg til PC-en trenger du en skriver. Da vi fikk de første PC-ene, ble det snakket om ’ det papirløse samfunn’, men aldri tidligere har det vært skrevet ut mer papir enn i dag. Til privat bruk brukes for det meste blekkskrivere. Laserskrivere er dyrere i innkjøp, men har lavere driftskostnader. En scanner som kan kopiere tekst og bilder er også praktisk å ha. For en tusenlapp kan du få en kjempepraktisk kombinert scanner og skriver. Med mobiltelefonen kan du i dag både lagre og lytte til musikk og ta bilder og små videosnutter. Vi anbefaler likevel at dere i skolearbeidet bruker et digitalt foto- og videoapparat. Det gir bedre kvalitet på resultatet, særlig dersom det er behov for å forstørre bildene.

Er du en utålmodig sjel, så husk at datamaskinen trenger litt tid til å utføre til dels kompliserte operasjoner. Dersom det dukker opp et timeglass på skjermen, så vent med å gi maskinen nye oppgaver. Det hjelper ikke å klikke mange ganger for å få maskinen til å utføre en oppgave. Da blir den bare frustrert og streiker. Dersom noe ikke fungerer, så sjekk alltid først om alle kabler er skikkelig på plass. Når maskinen er slått på, trykker du på Start/Åpne/Programmer, og velger det programmet du vil arbeide med. Herfra kan du også hente opp igjen dokumenter du har arbeidet med tidligere ved å finne dem i riktig mappe. Forsøk tidlig å etablere en logisk mappestruktur. Det vil spare deg for mange timers leting senere. For å hindre at ikke alt du har arbeidet med slettes ved en feil, kan du av og til lagre det du foreløpig har gjort. Når du skal avslutte arbeidet, må du være nøye med å lagre dokumentet på riktig sted i mappestrukturen. Har du hastverk eller bare skal lagre dokumentet midlertidig, kan du legge det direkte på ’skrivebordet’. Dersom maskinen låser seg, prøver du først en ’varmstart’ ved å trykke ’Ctrl+Alt+Del’ samtidig. Dersom det da dukker opp en dialogboks, velger du ’Avslutt oppgaven’. En ’kaldstart’ er siste utvei. Da slår du av maskinen, og venter minst 10 sekunder før du slår den på igjen. Men da risikerer du å ha mistet det du har gjort etter siste gang du lagret.

Relatert innhold

Aktuelt stoff

Generelt