Fagstoff

God fordøyelse!

Publisert: 22.09.2010, Oppdatert: 02.10.2017

Huskelappen

Som fagarbeider vil du møtet brukere som trenger tiltak, råd og veiledning om hva de kan gjøre for å ivareta fordøyelsesfunksjonen.

 

Som yrkesutøver må du ivareta din egen helse på dette området.

 

 

For mye av den deiligste mat gir deg den største pine, gjør du for ofte det du lyster, er leken snart slutt.

 

Kinesisk ordspråk

Kvinne sitter på do. Foto.

For at vi skal føle oss friske og opplagte, er det viktig at fordøyelsen fungerer som den skal. Sykdom i fordøyelsessystemet gir ubehag og kan føre til at kroppen ikke får de næringsstoffene den trenger.

Maten bruker vanligvis ca. et døgn på sin vandring gjennom fordøyelseskanalen. Når alt fungerer som det skal, merker vi ikke så mye til fordøyelsen. Problemer med fordøyelsen er ganske utbredt, og det kan oppstå sykdom i fordøyelseskanalen. Noen av disse er forbigående, mens andre er kroniske. Noen sykdommer trenger behandling av lege.

Dame spiser eple. Foto.Spis mye frukt og fiber. Det vil gi et variert kosthold. 

Melk som helles i et glass. Foto.Laktoseintoleranse betyr at kroppen ikke tolererer et bestemt stoff. Det er ikke det samme som allergi.  

 

Ung jente med røde hovne øyer. Foto.Allergi er en reaksjon som oppstår i kroppens immunforsvar. 

Spis sunn mat

Dersom fordøyelsen skal fungere godt, må vi spise riktig mat. Et kosthold som inneholder mye fiber, er viktig for at mage og tarm skal jobbe godt. Dersom kosten inneholder mye fett, tar fordøyelsesprosessen lengre tid, og det kan oppleves ubehagelig. Det å spise regelmessig og i riktig mengde virker også bra for fordøyelsen.

Fysisk aktivitet

Fordøyelsen påvirkes av fysisk aktivitet. Lite fysisk aktivitet kan føre til forstoppelse. Mange brukere som du vil møte i ditt arbeid, må stimuleres til fysisk aktivitet. Fordøyelsen påvirkes også av stress og psykisk tilstand.

Matintoleranse og matallergi

Fordøyelsessystemet vårt venner seg i stor grad til den maten det får. Når vi gjør endringer i kostholdet, kan enkelte få problemer med fordøyelsen. Hvor følsomt fordøyelsessystemet er for uvant mat, varierer fra menneske til menneske.

Det er også nokså vanlig at mennesker ikke tåler visse typer mat. Denne manglende toleransen kan være knyttet til forhold i fordøyelsessystemet. Et eksempel på dette er laktoseintoleranse som innebærer at enzymene som skal spalte laktosen i melk, ikke virker som de skal. Matallergi vil si at enkelte matvarer utløser allergiske reaksjoner.

Sykdommer i fordøyelsesorganene

Mange ulike sykdommer kan angripe fordøyelsessystemet. Noen eksempler er magesår, ulcerøs colitt og tykktarmskreft.

Relatert innhold

Generelt