Fagstoff

Sjanger eller medium?

Publisert: 13.09.2009, Oppdatert: 03.03.2017

Elektrisk gitar type Gibson. Foto.    

 

Et musikkmedium!

Mediet er verktøyet

Er SMS en sjanger? Er radioprogram en sjanger? Nei, like lite som bok er en sjanger, er heller ikke SMS eller radioprogram det. Mediet er bare den tekniske sida ved kommunikasjonen, det er verktøyet vi bruker. Sjangeren derimot er helheten der både mediet, innholdet og forma er med.

Uten medier – ingen kommunikasjon

Om vi sammenlikner med musikk, kan vi si det slik at mediet tilsvarer instrumentet. Vi trenger instrumenter for i det hele tatt å kunne lage musikk. Og hvert instrument kan brukes i flere sjangrer. Gitaren for eksempel dukker opp i både folkeviser, popsanger, rockelåter og som soloinstrument i klassiske konserter.

Slik er det også med medier for skriftlig og muntlig kommunika- sjon: Ei bok kan romme en roman, en biografi eller ei samling matoppskrifter. I radioen finner vi blant annet nyhetssendinger, musikkprogrammer, spørrekonkurranser, intervjuer, debatter og reklameinnslag. Bloggen kan brukes til dagboknotater, reise-skildringer eller faglige diskusjoner.

Mediet påvirker forma

Mediet styrer til en viss grad hva slags kommunikasjon som passer eller er mulig. Velger vi radio, må vi klare oss uten bilder. Velger vi tv, passer det ikke særlig godt med mye skriftlig tekst. Likevel kan vi lage nyhetssendinger både i radio og på tv. Formålet med programmene er det samme, men mediet påvirker forma.

Bruk rett ord

I dagligspråket er det helt vanlig å blande sammen medium og sjangerbetegnelse. Et eksempel kan være seksåringen som fortalte at hun hadde fått en SMS med navnet og adressa til ei venninne: "Ja, ikke sånn SMS på telefonen, men SMS på en lapp". For seksåringen var SMS synonymt med meldinger. Hun var mer vant til telefonen som medium enn til håndskrevne lapper, og det var ekstra stas med en "SMS i hånda".

Men dagligspråket er én ting og fagspråket noe helt annet. Når vi arbeider med tekster i norskfaget, er det forventet at vi kjenner nyansene og kan skille mellom sjanger og medium.

Oppgaver