Fagstoff

Hvorfor trene styrke?

Publisert: 17.09.2010, Oppdatert: 25.04.2013

mann som bærer sekkÅ ha en sterk muskulatur vil du ha glede av i mange situasjoner.  

fotballspiller ligger på banen, er tydelig skadd.Idrettsskade. 

 

 

Usian Bolt løper.Usain Bolt viser muskelstyrke.  

 

tre personer arbeider ved jernbaneskinnerMange yrkesgrupper trenger muskelstyrke for å holde ut.  

Skadeforebyggende

En trent muskulatur stabiliserer kroppen. Dermed reduserer du risikoen for å få muskel- og skjelettplager. Plager i skuldrer og rygg kan du for eksempel forebygge ved å drive styrketrening.

En stabil og sterk kropp er svært viktig for forebygging av skader i alle idretter og i alle andre former for fysisk aktivitet.

Behandling

I mange situasjoner er styrke- og utholdenhetstrening en del av rehabiliteringen etter skader og sykdommer. Det er av stor betydning at en pasient raskt bygger opp igjen muskulaturen.

Bedre prestasjoner i idrett, i dagliglivet og i arbeidslivet.

Muskelstyrke er nødvendig i alle idretter. Noen ganger kreves eksplosiv muskelstyrke, for eksempel når du skal slå en smash i volleyball eller løpe hundre meter sprint. Andre idretter kjennetegnes av utholdende muskelstyrke. Her er ikke den øyeblikkelige muskelinnsatsen like stor, men musklene må yte over lengre tid, for eksempel når vi sykler eller går på ski. Ved å bygge opp den muskulaturen som er viktigst i idretten du har valgt, kan du øke prestasjonene dine.

Styrketrening er viktig i mange yrker, for eksempel i bygg- og anleggsbransjen, i helsesektoren og i landbruket. I dagliglivet møter vi utfordringer der god muskelstyrke er positivt, for eksempel når du skal bære, skyve eller dra noe som er tungt. Det er viktig med styrketrening for arbeid som krever mye stillesitting også. Mye pc-bruk vil kreve trening av ryggmuskulatur spesielt mellom skulderbladene (trapecius).

På tur i skog og mark vil du vil kjenne at kroppen fungerer bedre, det gjør noe med egen selvfølelse.

Treningen er altså viktig uansett hvilket utgangspunkt vi har.

Oppgaver

Aktuelt stoff

Generelt

Relatert innhold

Faglig

Tverrfaglig