Fagstoff

Hjelpemidler

Publisert: 05.10.2009, Oppdatert: 03.03.2017

Hjelp for deg - og for tilhørerne

Både tavle og presentasjonsverktøy på pc (som for eksempel PowerPoint) kan være gode hjelpemidler i en presentasjon: Du får brukt skrift, tegninger og bilder som støtte for det du sier, du skaper variasjon i presentasjonen, og ikke minst, lysbildene fungerer som en utmerket huskehjelp.

Kvinne skriver på tavle.foto.  Tavle

Tavla egner seg bra til å notere stikkord underveis. Den gir deg også muligheten til å improvisere og ta opp innspill fra publikum. Men pass på at du ikke blir stående og snakke med ryggen til publikum mens du skriver på tavla. Da blir det vanskelig for tilhørerne å forstå hva du sier. Nøy deg dessuten med å skrive stikkord, ellers kan det bli for lange pauser, og tilhørerne mister konsentrasjonen.

 

Kvinne holder presentasjon.foto.  PowerPoint og andre presentasjonverktøy

Skriften skal være tydelig og stor nok, skriftfargen helst mørk og bakgrunnen lys.

Bruk av farger, bilder, lyd, videoklipp osv. gir deg mange muligheter til å variere og friske opp presentasjonen, men vær hele tiden bevisst på at hvert lysbilde skal ha et klart budskap, og at virkemidlene skal understreke dette budskapet.

Bruk nøkkelord framfor setninger. Én ting er at tilhørerne lettere får oversikt over lysbildene du presenterer, men aller viktigst er faktisk at nøkkelordene er knaggene som hjelper deg og tilhørerne å huske bedre.

Les også: Presentasjonen er bare en støtte for talen 

Visste du...

  • at hjelpemidlene som du nettopp har lest om, blir kalt audiovisuelle hjelpemidler? Ordet audiovisuell er satt sammen av "audio" (latin for "jeg hører") og "visuell" ( latin "som har med synet å gjøre"). Audiovisuelle hjelpemidler forsterker budskapet ditt ved hjelp av lyd og bilder. Andre audiovisuelle hjelpemidler er for eksempel cd-spiller, videofilm og lysbilder.
Oppgaver
Relatert innhold