Fagstoff

Solceller

Publisert: 29.08.2018

Med solceller kan vi omdanne solenergi til elektrisitet.

 

Gammel idé med en lysende framtid

19 år gammel bygget Edmond BecquerelEdmond Becquerel ble født i Paris i 1820. 19 år gammel oppdaget han hvordan energi i sollyset kan brukes til å lage elektristitet. Han var far til den enda mer kjente Henri Becquerel, som sammen med Marie og Pierre Curie fikk æren for oppdagelsen av radioaktivitet.  en innretning som produserte elektrisitet ved hjelp av sollys. Året var 1839, og den første solcellen hadde sett dagens lys, men det skulle gå over 100 år før oppdagelsen ble brukt til noe praktisk.

Solceller ble først brukt som energiforsyning til satellitter på slutten av 1950-tallet. Før var solceller  mest vanlig på hytter uten tilknytning til strømnettet. Etter hvert som solceller har blitt billigere, er det stadig flere som installerer solceller på huset sitt også. I 2018 ble boligene i Norge utstyrt med digitale strømmålere. Dette gjør det mulig for privatpersoner å selge overskuddsstrøm produsert i et solcelleanlegg, tilbake til strømleverandøren.

En solcelle klarer ikke å utnytte all energien som kommer fra sola. Rundt 20 prosent blir omdannet til elektrisk energi, resten går tapt som varme til omgivelsene.

Energi fra sola slår løs elektroner

Kort kan vi beskrive virkemåten til en solcelle slik:

  1. Energi fra sollyset slår løs elektroner i solcellepanelet.
  2. Løse elektroner blir tvunget til å bevege seg i en bestemt retning.
  3. Elektronene ledes tilbake til utgangspunktet gjennom en ledning.