Fagstoff

Grunnleggende kurs i orientering

Publisert: 24.03.2010, Oppdatert: 03.03.2017
O-kurs

Norges Orienteringsforbund har i samarbeid med Stein Turtumøygard (en orienterer fra Nesodden) utarbeidet et interaktivt orienteringskurs.

"Nett-orientering" er et introduksjonskurs i kart og kompass for nybegynnere i klubb, skole eller for andre interesserte. Kurset tar for seg grunnleggende momenter som karttegn, farger, ledelinjer, holdepunkter osv. på en morsom og lekbetont måte.

Fra innholdet:

eksempel på leksjon om kompasset.Skjermdump fra nettkurs.Eksempel fra leksjon om kompasset  

 

fra leksjon om ledelinjer. skjermdump av nettkursFra leksjonen om ledelinjer  

 

lyngrilling.Skjermdump fra nettkurs."Lyngrilling"  

 

ildprøve.Skjermdump fra nettkurs."Ildprøve"  

Hvordan er kurset bygd opp?

Kurset består av 12 ulike leksjoner, som er framstilt som orienteringsposter. Leksjonene er inndelt i to løyper: lett løype, post 1–6 og litt vrien løype, post 7–12.

Hver leksjon består av flere skjermbilder der man blar seg videre. Det er mange aktiviteter underveis, og deler av teksten er markert som klikkbar med grønn eller rød farge.

Lett løype

Den lette løypen, postene 1–6, er beregnet for nybegynnere og tar opp de mest grunnleggende momentene du må kjenne til for å komme i gang med orientering. Du blir kjent med kartet, og lærer å se sammenhengen mellom kart og terreng.

Litt vrien løype

Postene 7–12 tar opp noen litt vanskeligere momenter, for eksempel bruk av kompass og tolking av høydekurver. Denne løypen passer best for elever som har litt erfaring med orientering fra før. Begge løypene bør tas i den rekkefølge som er angitt på startsiden da tekst og oppgaver bygger på hverandre.

Start av kurset

Kurset kan enten startes i «lightboks» ved å klikke på bildet nedenfor, eller i et nytt vindu, ved å klikke på lenka «Nett-orientering».

Forside fra nettbasert orienteringskurs. Skjermdump.Nettkurs i orientering.   

Relatert innhold

Faglig

Kjernestoff