Fagstoff

Klima: En framtid du ikke vil ha

Publisert: 30.03.2017, Oppdatert: 14.08.2018
Kortfilmen "Fuck fossils – en framtid du ikke vil ha" er en fiksjonsfilm rettet mot ungdom, der alt er basert på klimaforskning. Filmen handler om hvordan hverdagen til en vanlig familie i Norge vil kunne arte seg i år 2050. I filmen ser vi hvordan klimaendringene påvirker livet til familien.


Thomas Hayes, som spiller William i TV-serien Skam, har en av rollene i «Fuck fossils». I filmen møter vi ungdommer som lever i en verden hvor den globale oppvarminga har økt med to grader, og vi får se hvilke konsekvenser dette har fått.

Er dette sant, og hvem står bak?

Faktagrunnlaget i filmen er hentet fra rapporten En framtid du ikke vil ha der Thomas Cottis har samlet forskningsresultater om klimaendringer.

Til filmen er det utarbeidet bakgrunnsmateriale med faktafilmer, mer informasjon om filmen og  forklaringer til det filmen handler om. Filmen og bakgrunnsmaterialet er produsert av Snöball Film i samarbeid med Thomas Cottis.

Forskningsrådet har finansiert Fuck Fossils-prosjektet for å bidra til å spre innholdet i rapporten «En framtid du ikke vil ha». Filmen er kvalitetssikret av Steffen Kallbekken i CICERO Senter for klimaforskning. Les mer om bidragsytere og engasjerte miljøorganisasjoner i pressemeldingen.

 

Oppgaver og aktiviteter

Her er forslag til oppgaver og aktiviteter som omhandler klima. Kanskje skolen kan organisere en klimadag eller ei klimauke der flere fag involveres? Bruk skolens hjemmeside, Facebook-side eller andre digitale kanaler til å publisere det dere produserer.

Drøft filmen i klassen  Mor, barn og tenåring ved et bord. Foto.     

Etter at klassen har sett filmen «Fuck fossils», er det behov for å lufte meninger og drøfte innholdet i filmen. Her er flere forslag til debattoppgaver og påstander som du kan ta stilling til.

Drevet på flukt av klimaet Jente som skriver på notatblokk. Foto.  

Du jobber som journalist i Canal +2°. På morgenmøtet i nyhetsredaksjonen får du i oppdrag å lage et innslag om klimaflyktninger til kveldens sending.

Ekstremværmelder for en dag Flom i New Orleans etter orkanen Katrinas herjinger. Foto. 

Se inn i framtida og lag en værmelding fra 2050. Hvordan blir været i ei framtid der middeltemperaturen har økt med fire grader?

Klimablogg 2050  Flere bloggere. Foto.  

Ta utgangspunkt i rapporten En framtid du ikke vil ha og skriv en ny og langt mer optimistisk versjon av brevet fra framtida.

Best i test! Tre unge jenter med handlevesker. Foto.  

Du jobber med å lage forbrukerstoff for en kjent TV-kanal, avis eller blogg. Lag en reportasje der du sammenligner flere produkter fra samme varegruppe på bakgrunn av en rekke bærekraft-kriterier.

Kjøtt eller vegetar – ett fett?  To hamburgere, en av kjøtt og en vegetarburger. Foto.       

Finnes det vegetarprodukter som ligner så mye på kjøtt at det er vanskelig å merke forskjell, eller som smaker slik at kjøttelskere vil velge vegetarretten?

 

Mer om klimaendringer på NDLA

På siden Klimaendringer har NDLA samlet nyttige ressurser og lenker til kilder som er viktige i klimaspørsmål.