Fagstoff

Beatles

Publisert: 24.10.2016, Oppdatert: 07.03.2017

 

 

Beatles er en film om oppvekst, musikk, guttestreker, forelskelse og vennskap. Filmen, som bygger på Lars Saabye Christensens populære roman med samme navn, handler om de fire guttene Kim, Seb, Gunnar og Ola som er Beatles-fans i Oslo på 60-tallet. 

Om filmen

Fire gutter sitter sammen og ser på et fotografi. Foto.

I regissør Peter Flinths Beatles blir vi med tilbake til Oslo på 60-tallet. På denne tiden skyter romteknologien fart, Vietnamkrigen bryter ut, og Berlinmuren bygges. Det britiske bandet The Beatles skyter også fart på stjernehimmelen og oppnår raskt en lidenskapelig tilhengerskare verden over, også i Norge. De fire bestevennene Kim, Seb, Gunnar og Ola er dedikerte Beatles-fans og liker å omtale seg selv som Paul, John, Ringo og George etter de originale band-medlemmene.

Filmen starter med lyden av Beatles-låta «She Loves You». Vi blir først introdusert for filmens rammefortelling gjennom Kim (Paul McCartney) som sitter i klasserommet og skal skrive stil om forbildet sitt. Mens vi hører Kims stilbesvarelse som en indre monolog, introduseres resten av karakterene fra vennegjengen. Dette skjer gjennom tilbakeblikk til det siste årets begivenheter, der vi blant annet blir med på badetur, sykkelturer i Oslos gater, familiemiddager, lytting til musikk på gutterommet, kinobesøk, flørting og forelskelser. 

Se filmen: Beatles 

Her er filmstudieark til filmen: Filmstudieark: Beatles 

Filmdetaljer

Regi: Peter Flinth
Manus: Axel Hellstenius
Produsent: Jørgen Storm Rosenberg
Skuespiller: Ole Nicolai Myrvold Jørgensen, Halvor Tangen Schultz, Håvard Jackwitz, Louis Williams, Peter Gantzler, Jonathan Chedeville, Susanne Boucher, Karoline Petronella Ulfsdatter Schau, Tomas Borg Henriksen
Forfatter: Lars Saabye Christensen
Foto: Philippe Kress
Musikk: Magne Furuholmen
Produksjonsselskap: Storm Rosenberg AS
Rettighetshaver: Sweet Chili Entertainment ApS

 

Lars Saabye Christensen

Forfatter Lars Saabye Christensen. Foto.  

Lars Saabye Christensen (1953) er en norsk forfatter som har skrevet en rekke romaner, noveller, dikt, skuespill og filmmanuskript. Hans første roman, Amatøren, ble utgitt i 1977. Gjennombruddet hans kom i 1984 med romanen Beatles. I 1988 kom boka Herman, om en ung gutt som får en sykdom som får håret til å falle av. Herman ble filmatisert i 1990.

Se Herman på NDLA film: Herman 

Bandet The Beatles

Bandet the Beatles med medlemmene Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr og John Lennon. Foto. The Beatles 

The Beatles regnes som et av verdens mest suksessrike og populære band gjennom tidene. Bandet ble grunnlagt i Liverpool i 1960 og bestod av medlemmene Paul McCartney, John Lennon George Harrison og Ringo Starr.

Relatert innhold