Fagstoff

Nettsider

Publisert: 14.09.2016, Oppdatert: 07.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Mann foran skjerm med blogg. Foto.Bloggverktøy gjør det enkelt å publisere nettsteder. 

Et nettsted består som regel av flere nettsider, og hver nettside bygges opp med ulike innholdstyper som tekst, bilder og video. God navigasjon mellom nettsidene på et nettsted og innholdet på nettsidene gir god brukeropplevelse. Den er viktig for å komme gjennom med innholdet på nettstedet.

Struktur og brukeropplevelser

En nettside kan se utrolig kul ut, og den kan ha et interessant innhold. Men hvis du for eksempel ikke finner lenken til hvordan du skal få kjøpt billetter til konserten du skal på til kvelden, ja, da virker ikke nettsiden som den skal. Vi har derfor ulike prinsipper for organisering av innhold, som lenker og menyer og knapper for navigasjon.

I første rekke handler utviklingen av et nettsted om å skape en god brukeropplevelse. Det vil si at brukerne av et nettsted skal forstå strukturen og klare å orientere seg, slik at de finner det de leter etter.

Nettsider er bygget opp med kode

En nettside består vanligvis av ulike innholdselementer, for eksempel tekst, bilder og video. Det finnes også innholdstyper som er spesielle for webformatet, som elektroniske skjemaer, simuleringer og generert innhold.

Elementene som utgjør en side, settes sammen med bruk av kodespråk for at nettleseren og datamaskinen skal kunne klare å lese og vise fram innholdet. HTML, CSS og Javascript er eksempler på slike kodespråk.

Publisering av nettsted

De enklest tilgjengelige publiseringsverktøyene du kan bruke for publisering på nett, er bloggverktøy. Med disse kan du opprette statiske sider og stenge kommentarfunksjonen slik at bloggen fungerer som et nettsted.

Læringsstier

I dette emnet kan du jobbe videre med tre læringsstier:

  • Nettstruktur og brukeropplevelser
  • Internett og koding
  • Publiser et nettsted i Wordpress

Læringsstiene gir deg en dypere innsikt i emnet.

Relatert innhold