Fagstoff

Gjøre bilder skarpere

Publisert: 18.08.2016, Oppdatert: 07.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Manipulerte inn sko: Bildet viser Nikita Sergejevitsj Khrustsjov som holder en sko. Manipulert Khrustsjov med sko

Å øke skarpheten i bildet er ofte nødvendig, da de fleste digitale kameraer lager litt bløte eller uskarpe bilder. Dette er en vanlig del av etterbehandlingen og utføres vanligvis som aller siste trinn før bildet lagres.

Når vi jobber med oppskarping, er det viktig at vi ser bildet i faktisk størrelse. Det er fort gjort å overdrive effekten, da blir bildet støyete og kornete. Derfor må vi følge nøye med i forstørret visning og se på et utsnitt av bildet med viktige detaljer. Bildet skal bli noe skarpere, men fremdeles se naturlig ut.

Legg på filter for oppskarping

I menyen for filter eller effekter i bilderedigeringsprogram finner vi flere filter for oppskarping. Dette er kanskje alt man behøver å gjøre.

Metode for oppskarping i Adobe PhotoshopMetode for oppskarping i Adobe Photoshop

For å kunne redigere skarpheten videre kan høypassfilter være en god metode for å justere skarphet. Dette er den mest manuelle måten å gjøre det på. Ved å legge filteret på en lagkopi kan man siden justere intensiteten, eller maskere det ut.

I Photoshop har man en enkel og god oppskarpingsmulighet med det «smarte» oppskarpingsfilteret som demonstreres i denne videoen:

 

Relatert innhold