Oppgave: Problem

Skandinaviske frivillige på Østfronten

Publisert: 10.08.2016, Oppdatert: 07.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Josef Terboven og hans delegasjon hilser på frontsøstre ved Soldatenheim i Finland, 1942. Foto.   

 

Det deltok over 6000 norske frivillige i kampene på Østfronten, og dobbelt så mange danske. Ved siden av disse soldatene vervet også norske og danske kvinner seg som frontsøstre i det tyske Røde Kors, og havnet midt i kamphandlingene.

Oppgave 1

Les fortellingen om en av disse danske frontsøstrene. Hva synes du om hennes historie? Burde hun straffes for det hun gjorde? Finn ut mer om de tilsvarende norske frontsøstrene.

 

Oppgave 2

En annen historie; en mannlig dansk frivillig i kamp for Hitler. Hva synes du om hans historie? Hva med de norske frontkjemperne?

 

Oppgave 3

Se NRK-dokumentaren om den norske unggutten Wolfgang som lot seg verve til den tyske hær som 17-åring og først kom tilbake fra sovjetisk fangenskap etter ni år.

  1. Hvilke argumenter hadde norske ungdommer for å gå inn i krigen på tysk side?
  2. Hvem var fienden, og hvem kjempet de norske ungdommene for?
 

Informasjon om Svenska frivilligkåren:

Svenska frivilliga 

Oppgave 4

En av Norges største krighelter, Max Manus, kjempet også i Finland mot russiske tropper. Max Manus kjempet i Svenska frivilligkåren sammen med om lag 700 andre nordmenn.

 

Hva mener du er årsaken til at ungdom som kjempet i Svenska frivilligkåren ble behandlet ulikt fra norsk ungdom som kjempet i tysk uniform?

 
Relatert innhold

Oppgave