Fagstoff

Fakta: Viktige personer

Publisert: 03.08.2016, Oppdatert: 07.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

President Woodrow Wilson sittende ved sitt arbeidsbord, ca 1910. Foto. Woodrow Wilson 

Portrett av Georges Clemenceau, fransk statsminister 1917-1920. Foto. Georges Clemenceau 

 

Generalfeltmarskalk under første verdenskrig og senere president i Weimarrepublikken, Paul von Hindenburg. Foto. Paul von Hindenburg 

Woodrow Wilson

Woodrow Wilson var amerikansk president 1913-21. Han var en idealist som ønsket en virkelig fred i Europa etter første verdenskrig, men fikk ikke gehør for sine standpunkt. Wilson ble tildelt Nobels fredspris i 1919.

Georges Clemenceau

Fransk statsminister 1917-20. Clemenceau sto for den mest uforsonlige linjen under fredsforhandlingene i Versailles, og preget den endelige teksten i fredstraktaten.

Lloyd George

Britisk statsminister 1916-21. Gikk inn for å straffe Tyskland hardt i fredsoppgjøret, men var ikke like uforsonlig som den franske statsministeren.

Paul von Hindenburg

Generalfeltmarskalk og øverstkommanderende for den tyske hæren under krigen. Skaffet seg heltestatus etter seieren ved Tannenberg. Seinere tysk president i Weimarrepublikken.

Douglas Haig

Britisk feltmarskalk som ledet de britiske styrkene i Frankrike. Sto bak noen av de blodigste offensivene ved fronten.

Philippe Petain

Øverstkommenderende for de franske styrkene de to siste krigsårene. Han var svært populær i hjemlandet, men fikk et tragisk ettermæle da han i 1940 ble statsminister i den tyskdominerte Vichyregjeringen i Sør-Frankrike.

Relatert innhold

Generelt