Fagstoff

Skudd

Publisert: 25.03.2010, Oppdatert: 03.03.2017

Et skudd vil si at spilleren sender ballen mot motstanderlagets mål. Vi skal her se på to typer skudd: dragskudd og håndleddskudd.

Offensive ferdigheter

SKudd, innebandy. Foto.Dragskudd   
SKudd, innebandy. Foto.Håndleddsskudd   

 

Innebandy. Foto.Presisjon    

 

Innebandy. Foto.Hastighet på skuddavlevering.   

 

innebandy skudd. Foto.Hastighet på ballen.   

Dragskudd

Når vi skal fyre av et dragskudd, fører vi kølla bak oss og drar den framover langs gulvet. Ballen har hele tida kontakt med køllebladet. Ved å presse kølla i gulvet oppnår vi en katapulteffekt når vi slipper opp og sender ballen av gårde. For å gi ballen stor fart skal en venstrefattet spiller starte skuddbevegelsen med å sette høyre bein i gulvet (se bildeserie). Hvis en venstrefattet spiller i stedet setter venstrebeinet i gulvet, blir det et stegskudd.

Håndleddsskudd

Ved et håndleddskudd presser vi køllebladet fort mot gulvet før vi slår til ballen. Samtidig slipper vi opp og vrir håndleddet slik at kølla får ekstra kraft. Kølla får da en mindre  pendelbevegelse, og det går raskere å skyte (se bildeserie).

Defensive ferdigheter

Å dekke skudd er en defensiv ferdighet som innebærer at vi greier å stoppe skuddforsøk fra motstanderlaget med egen kropp eller kølle. Viktige egenskaper her er offervilje, plasseringsevne og hurtighet.

Hva skal til for å score mål på skudd?

Tre faktorer er viktige for at et skudd skal gå i mål: presisjon, hastigheten på skuddavleveringen (den tida spilleren bruker på å avfyre skuddet) og ballens hastighet.

Presisjon

Presisjon er nødvendig for å treffe der vi vil. Det er ikke bare snakk om å treffe mål, men også om å treffe riktig sted i målet.

Hastighet på skuddavleveringen

Hvis spilleren bruker kort tid på å avfyre skuddet, kommer det mer overraskende, og målvakten får mindre tid til å reagere. Dessuten blir det også vanskeligere for forsvarsspillerne å dekke skuddet.

Hastighet på ballen

Jo større fart skytteren klarer å gi ballen før den går i mål, desto kortere tid får målvakten til å reagere. Noen skyteteknikker egner seg bedre enn andre til harde skudd.

Det ligger en motsetning i å skyte hardt og å ha en hurtig skuddavlevering. Grunnen er at jo lengre vandring kølla får, desto mer tid har vi til å overføre kraft til ballen.

Relatert innhold

Faglig

Generelt