Fagstoff

Justere lys og farger

Publisert: 18.08.2016, Oppdatert: 07.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Brukergrensesnitt raw-import. Grafikk.Raw-import: Justering av lys og fargebalanse før man starter bildebehandlingen.

De fleste bilder har som regel godt av en liten korrigering av lys og farger. Her gjør man bilder lysere eller mørkere og fikser eventuelle misfarginger eller fargestikk.

Hvis vi har et raw-bilde fra et speilreflekskamera, vil vi gjøre lys- og fargejusteringer under importeringen av bildet.

Nivåjustering gir oss kontrast og lysstyrke

Båt på sjøen og mann som soler seg på svaberg. Foto.Nivåjustering av fotografi i Photoshop. 

Justering av nivåer (levels) er den enkleste måten å endre kontrast og lys i bildet på. I Photoshop bruker vi justeringslag for å justere nivåer. Det ligger et lite sirkelikon nedenfor lagpaletten hvor man kan velge dette verktøyet.

Båt på sjøen og mann som soler seg på svaberg. Foto.Pixlr.com/editor/ lar oss ikke legge justeringer i eget lag, men man finner verktøyet i menyen Justering > Nivåer. 

Et histogram viser oss hvordan bildedataene fordeler seg mellom mørke og lyse toner. Hvis det ikke er utslag til høyre, betyr det at ingen piksler i bildet er helt hvite. For å få bedre spenn i lyssettingen ønsker vi ofte å justere oss innover fra kantene til dit kurven starter. Midtpunktet justerer vi for å få hele bildet lysere eller mørkere.

Her kan du se eksempel på justering av nivåer i Photoshop: 

Fargejusteringer kan gjøres på en fargekanal om gangen

Vi har verktøy for å justere nyanse, metning og lyshet i bildene våre. I videoen går de rett på menyen slik man må gjøre det i pixlr.com/editor. Men bruker du Photoshop til bildebehandling, vil vi heller anbefale at du velger den samme funksjonen som justeringslag under lagpaletten for å kunne justere disse innstillingene på et senere tidspunkt i bilderedigeringen.

 

Relatert innhold